Областният управител Борислав Българинов ще се срещне с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов

Областният управител на Русе Борислав Българинов ще се срещне с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Двамата ще разговарят по теми, свързани предимно с чистотата на въздуха в региона. Според Българинов това е сред най-болезнените въпроси за русенци и би следвало да е водещ приоритет за всеки управник на държавно и местно ниво.

Припомняме, че многократно русенци са се оплаквали от силни и задушливи миризми. Изразявани са били и съмнения за неконтролирано изпускане на емисии от производствени предприятия. Нееднократно са се провеждали и протести за чист въздух.

Здравето на русенци и свободното развитие на бизнеса при спазването на всички нормативни изисквания е ключът към стабилност в региона, категоричен е Българинов. Той счита, че предприятията трябва да бъдат поставени при равни условия за развитие на своята дейност и производства, като контролът да е еднакъв за всяко от тях. „Същевременно за нас като регион е важно да променим имиджа на областта и града като бъдат положени всички необходими усилия това да се случи максимално бързо и ефективно.“, счита Българинов и пояснява, че ролята на екологията в това отношение е съществена.

Подробности и какви точно мерки за подобряване качеството на въздуха са набелязани очаквайте след срещата.

Oт 10.30 часа в сградата на РИОСВ ще се проведе брифинг за представителите на медиите. На него се очаква да присъства и областният управител.

Сподели: