Областният управител Борислав Българинов поиска денонощни екипи към РИОСВ, които да следят за чистотата на въздуха в Русенско

Областният управител Борислав Българинов поиска денонощни екипи към РИОСВ, които да следят за чистотата на въздуха в Русенско

Увеличаване на камерите, следящи в реално време за чистота на въздуха в Русе и създаване на дежурни екипи през нощта към РИОСВ поиска областният управител на Русе Борислав Българинов от вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Най-вероятно в тях ще се включат и експерти от други институции, като специално внимание ще бъде отделено на отделяните миризми в атмосферата. Затова ще се наблегне и на органолептичния анализ, като за целта ще се привлекат водещи лицензирани специалисти. Министър Сандов отбеляза, че още с пристигането си снощи в Русе е усетил неприятни миризми. Той бе категоричен, че сред основните замърсители са предприятията. Точно затова министър Сандов в най-скоро време ще предложи драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване. Идеята е санкциите да бъдат достатъчно високи и съответно възпиращи. Българинов е застъпник на тази идея, но винаги е отбелязвал, че трябва да има равнопоставеност при решаването на проблемите и вниманието да не се насочва само към дадено предприятие. Българинов счита още, че всички предприятия, за които има съмнения за замърсяване, да се поставят под необходимия мониторинг.

Същевременно до няколко месеца детски градини, училища и общински институции ще могат да кандидатстват по европейски програми за замяна на отоплителни уреди и изграждане на зелени пояси. В следващите няколко години в страната ще се инвестират около половин милиард лева за подобряване качеството на атмосферния въздух. Почистването на улици и недопускането на паркиране в зелени площи също ще бъдат приоритетни. Ще се поощрява и изграждането на велоалеи и развитието на екологично чист транспорт. Министър Сандов заяви, че ще се работи и за намаляване на енергийната бедност. Точно затова по оперативната програма за околна среда се предвижда възможност физически лица да могат да подменят отоплителните си уреди. Мерки ще има за бизнеса, категоричен бе министър Сандов.  

По време на срещата бе обсъдено и трансграничното замърсяване в региона, което е изключително често през лятото и есента. Очаква се екоминистърът да посети в най-скоро време Румъния, където ще настоява за въвеждането на забрана за палене на стърнища, тъй като освен до заплахата от горски пожари, те са предпоставка и за обгазяване на населените места от Русенско, имащи излаз на река Дунав. Вицепремиерът Сандов похвали Българинов за отличното сътрудничество и за направеното за решаване на проблема. Специално внимание бе отделено на многобройните срещи на областния управител и директора на РИОСВ Анатоли Станев с представителите на държавната и местна власт от северната ни съседка. По думите на екоминистъра те са довели до осезаеми положителни ефекти.

Засегната бе и темата за недостатъчно ефективния синхрон между някои от институциите. Пример бе даден с разкопаните улици в Русенско и огромното количество кал по тях, което води до допълнителни замърсявания и запрашаване.

До седмици се очаква областният управител Борислав Българинов да създаде и комисия към администрацията, в която няма да влизат контролните органи, а неправителствени организации и граждани. Така те ще могат да събират и предоставят информация на компетентните институции.

Не на последно място Българинов счита, че замерването на замърсяването в Русе трябва да се случва не на час, а на минути.

Посещението на ресорния министър в Русе е на практика първата му визита в страната и е знаково, защото Русе е град със сериозна екологична обремененост.

В срещата участваха още заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, както и Вероника Гечева, която е експерт в Областна администрация – Русе. 

Сподели: