Областният управител в Пиргово за Трифон Зарезан

Областният управител в Пиргово за Трифон Зарезан

Областният управител на област Русе Галин Григоров посети село Пиргово, където взе участие в един от най-древните и обичани празници в народния ни календар – Трифон Зарезан. Там той извърши така нареченото ритуално зарязване на лозите.

Г-н Григоров поздрави всички присъстващи като им пожела здраве и винаги да носят славата на Пиргово – люлката на гроздето и виното в нашия регион! „Нека да почитаме и честваме празника на Св. Трифон, благославяйки плодородието на земята и човешкия труд. Нека да е благословено виното и хората, които го произвеждат!“ заяви областният управител. Също така той отбеляза, че настоящият празник е сред тези, които са се запазили в хилядолетната ни история и характеризира любовта на българите към земята, която ни е дарила с прекрасно грозде и божествена напитка с аромат на вечност и слънце. Г-н Григоров допълни, че създаденото с много всеотдайност вино ни носи радост от живота, усмивката на приятели и искрата на любовта.

След това областният управител посети частните лозови масиви, които се гледат и възстановяват от Милен Коев и Станчо Барбуков. Сред основните сортове отглеждано грозде там са Мускат Отонел, Шардоне, Мерло, Каберне и Гъмза. Общата площ на отглежданите лозя от Милен Коев и Станчо Барбуков надминава 150 дка.

Сред официалните гости на днешния празник бяха кметът на община Иваново Георги Миланов, председателят на Общинския съвет на Иваново Мариан Драшков и директорът на Областната дирекция по земеделие Борислава Братоева.

Двамата заместник областни управители Валентин Колев и Свилен Иванов също уважиха празника съответно с. Тетово и с. Екзарх Йосиф. Също така в Тетово бяха и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ към община Русе Георги Игнатов, и директорът на „Паркстрой“ ЕООД Русе Красимир Коев.

Сподели:

Още новини от деня