Областният управител Галин Григоров почете Свети Дух и Деня на загиналите за свободата на Македония

Областният управител Галин Григоров почете Свети Дух и Деня на загиналите за свободата на Македония

В знак на признателност и по случай днешния църковен празник Свети Дух, на който почитаме и загиналите за свободата на Македония областният управител на област Русе Галин Григоров поднесе цветя пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов.

„Македония и българите, живеещи там, винаги ще бъдат в нашите сърца!

Длъжни сме да помним и да предаваме на следващите поколения завета на онези, достойни наши сънародници, които пожертваха живота си в името на свободата и идеала за обединение в условията на едни от най-тежките за България моменти! Дни като днешния ни карат да си задаваме отново и отново въпроса за измеренията на честта, свободата и патриотизма!

Дълбок поклон пред паметта на българите, участвали в Илинденско-Преображенското, Кресненско-Разложкото, Мелнишкото, Горноджумайското и Тиквешкото въстания, както и пред всички оставили костите си и обагрили с кръвта си бойните полета за свободата на своите братя от Македония и дали живота си във войните за обединение в периода 1912-1918!“, това каза пред присъстващите Григоров.

Цветя пред паметната плоча на Александър Протогеров и Борис Сарафов в Русе бяха положени още от членове и симпатизанти на ВМРО.

Припомняме, че за пръв път през 1923 г. днешната дата започва да се чества като Ден на Македония и падналите български герои. Тогава младежите от студентското дружество „Вардар“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи и същевременно поети от  ВМРО – Илия Кушев и Любомир Весов, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупационни сили.

Сподели: