Областният управител Галин Григоров подписа петиция с искане създателят на „Двора на Кирилицата“ Карен Алексанян да получи българско гражданство

Областният управител Галин Григоров подписа петиция с искане създателят на „Двора на Кирилицата“ Карен Алексанян да получи българско гражданство

Време за прочитане: 2 мин.

Областният управител на Русе Галин Григоров подписа петиция с искане създателят на „Двора на Кирилицата“ Карен Алексанян да получи българско гражданство за особени заслуги към страната в сферата на културата. Припомняме, че през 2015 година бизнесменът от арменски произход закупува около 8000 кв. м. земя и със собствени средства създава уникален културно-исторически комплекс в първопрестолната Плиска. Това е единственият в света музей, посветен на духовния паспорт на Отечеството ни – азбуката.  Всеизвестен факт е, че на кирилица четат, пишат и творят около 500 милиона души по целия свят, създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието. Освен уникално изработените букви, в това родолюбиво кътче има картинна галерия, свързана с покръстването на българите, както и восъчни фигури на учениците на Кирил и Методий, а също и на всички български владетели, царували в люлката на българската писменост и духовност. В Алеята на писателите могат да бъдат разгледани около 40 паметници-бюстове на творци от различни държави, прославили родната азбука.

Петицията може да бъде подписана и онлайн, като крайният срок е идният понеделник, а адресът, на който е достъпна е: https://www.peticiq.com/-__________-____-#form. След това тя ще бъде изпратена в Президентството на Република България и Министерството на културата.

„Карен ни напомни за пореден път колко велик народ сме и колко сериозни са заслугите ни към световната история. Вярвам, че той ще носи с достойнство и гордост името на България!“, коментира Галин Григоров.

Григоров и Алексанян обсъдиха още бъдещи културни проекти. Сред тях са предстоящото честване на 24-и май, на което се очаква в Плиска да се състои превърналото се вече в традиция символичното запалване на огъня на знанието и предаването му на просветни дейци. За тогава се предвижда да бъде открит и бюст-паметник на свързания с Русе Стоян Михайловски, написал всеучилищния химн „Върви, народе възродени“, известен още като химн на родната просвета.

Сподели:

Още новини от деня