Областният управител Данаил Ковачев: Срещат се хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му

Областният управител Данаил Ковачев: Срещат се хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му

Стотици жители и гости на Русе се преклониха пред паметта на Апостола на свободата. На 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски се проведе възпоменателна церемония в града, който според историка д-р Веселина Антонова е посещаван от Дякона около 10 пъти. Сведенията за това са получени от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе. Инициативата бе организирана от Община Русе и Областната администрация. На събитието присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Трябва да признаем на днешния ден, че се срещат хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му – да пазят истинската свобода и независимост на родината и да подкрепят другите народи, които се борят за своята идентичност. Не бива да се подаваме на фалшиви аргументи, които ни убеждават, че част от патриотизма е преклонението пред неверни и измислени факти и съобразяването с чужди интереси“, каза Ковачев. Той отправи апел към всички да помнят, че съвременният израз на родолюбието е да съхраним и предадем идеала за чиста и свят република, който е цел за всяка демокрацията. „Осъзнаваме ли уроците на историята и смисълът на саможертвата, готови ли сме да приемем заветите му не като копнеж, а като начин на мислене? Ако успеем, значи сме съумели да преодолеем опитите на някои уж обединители на нацията да ни разколебаят и разединят“, заяви областният управител. Ковачев каза още, че в този паметен ден ние като русенци можем да се гордеем, че макар и закъснял паметникът на Апостола става част от нашия Парк на възрожденците. „Закъснялото изграждане на този паметник може да ни послужи и за урок как в бъдеще трябва да отдаваме почит на нашите първоапостоли на свободата“, допълни областният управител и отбеляза, че трябва да имаме куража да се запитаме до колко сега заветите на Дякона са мяра за любов към родината и продължават ли и днес те да ни бъдат морален ориентир. „Така се случи историческата съдба на Васил Иванов Кунчев, че днес не знаем къде е неговият гроб, но в цялата страна той послужи за вдъхновение на тези, които вървяха след него и в Русе той получи своето достойно място за поклонение до Пантеона на възрожденците, където са намерили своето място негови съратници, съмишленици и приятели“, сподели още Ковачев.

Подобно мероприятие се провежда за трети път в града след издигането на паметника на Левски през 2020 година в Парка на възрожденците. Началото на събитието даде началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, който прие почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. Веднага след това водещият на церемонията – актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, рецитира една от любимите на Дякона песни „Все за тебе мисля, мамо“, която според някои изследователи е негова авторска. 17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия изпълни „Обесването на Васил Левски“. Припомняме, че през 2022 г. той бе сред победителите в конкурса „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом в Русе. Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия, а почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ бе строен пред Паметника.

Днешното събитие бе подготвено и реализирано от екипите на Областната и Общинската администрация. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево.

Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Васил Левски. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Председател на комитета беше Искрен Веселинов. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.

Сподели: