Областният управител Данаил Ковачев присъства на откриването на изложба, посветена на Трети март

Областният управител Данаил Ковачев присъства на откриването на изложба, посветена на Трети март

В Разград откриха изложба, посветена на Националния ни празник 3-ти март. Инициативата се провежда под надслов „Архиви на свободата“ и обединява експонати от фондовете на музеи и културни институции в областите Разград и Търговище. Мероприятието бе организирано от Областните администрации в двата града, а сред гостите на събитието беше и областният управител на Русе Данаил Ковачев. „Специфичното на тази изложба е, че тя показва малко известни факти за решаващи битки, водени в региона, които са изиграли ключова роля в освобождението на редица градове в Северна България“, заяви Ковачев. Според него подобни инициативи имат много висока добавена стойност, защото те действително възпитават подрастващите в родолюбие. „Изучаването на историята и познаването на миналото ни е ключ към утвърждаването на непреходни ценности, които са част от приноса ни към общата европейска култура“, допълни областният управител.

Експозицията включва няколко десетки пана със старинни фотографии и документи, свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия. Духът на времето е подплатен от оригинални старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград. Интересен акцент от предоставените от Държавен архив – Търговище материали е тематичното табло с надслов „Хем ни беше страшно, хем гордо!…“, посветено на търговищенеца Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при изграждането на паметника на връх Шипка.

Изложбата, чийто идейни организатори са заместник областният управител на Разград са Ивелина Игнатова и областният управител на Търговище Гергана Цонева, ще може да бъде разгледана до 7 март във фоайето на държавната институция в лудогорския град. Ивелина Игнатова каза, че ще се радва, ако изложбата провокира размисли за свободата и родовата и общностна памет. От своя страна Гергана Цонева отбеляза, че Освобождението е брънка от историята ни и копнежа на българите за свобода.

Събитието започна с рецитация на стихотворение на разградския поет и журналист Дулинко Дулев и на „Аз съм българче“ от ученици от Основно училище „Васил Левски. Сред първите посетители на историческата изложба бяха момичета и момчета от Центъра за ученическо техническо и научно творчество. На събитието бяха и наследници на опълченци от региона.

Сподели: