Областният управител Данаил Ковачев се срещна с посланика на Кралство Нидерландия

Областният управител Данаил Ковачев се срещна с посланика на Кралство Нидерландия

„Принадлежността ни към Европейския съюз ни задължава и помага да развиваме нови партньорства във всяка сфера на обществения живот“, с тези думи областният управител Данаил Ковачев се обърна към посланика на Кралство Нидерландия в страната ни Н. Пр. Симон ван дер Бург. В рамките на срещата, на която участва както заместник областният управител Георги Георгиев, така и Младен Младенов, който е политически съветник в мисията в София, бяха обсъдени възможности за организиране на събития и инициативи от взаимен интерес с цел насърчаване на двустранните икономически отношения и бъдещо сътрудничество в областта на научно-развойната дейност. Специално внимание беше обърнато на предимствата на русенския регион, като все по-атрактивно място за привличане на нови чуждестранни инвестиции. По думите на Ковачев областта има редица предимства и сред тях са както добрата транспортна свързаност, така и подготовката на много добри професионалисти от Русенския университет в различни сфери. „Ключовото географско положение и предстоящата реализация на инфраструктурни проекти, чакани повече от няколко десетилетия, са неминуем фактор, който ще окаже влияние в посока подобряване на инвестиционния климат“, каза Ковачев. От своя страна Негово превъзходителство сподели за добрите практики на нидерландския гигант “Philips”, чиято научноизследователска и развойна дейност в Айндховен слага начало на трансформацията на града в един от най-добре развитите smart центрове в цялата страна. Според областния управител фокусът на партньорството между двете държави освен в привличане на повече компании на българския пазар, трябва да е насочен и към подпомагането на стартъпи. Ковачев изтъкна и ролята на Центъра на върхови постижения към Русенския университет, както и на съвременната база в учебното заведение, гарантираща получаването на адекватни и приложими знания от завършващите. По последни данни от Националния статистически институт /НСИ/ износът от България към Кралство Нидерландия през 2022 г. и 2023 г. общо надхвърля 4 млрд. лв.

Не по-малко внимание бе отделено и на възможностите за партньорство в сферата на културата. Двете страни се разбраха за постоянен обмен на информация за предстоящи събития и сътрудничество, целящо да насърчи трансфера на опит в тази област между двете държави. От посолството са в готовност да осигурят и финансиране за реализация на съвместни събития.

Колкото до сътрудничеството в образователния сектор, посланикът посочи, че в Кралство Нидерландия се обучават над 4000 български студенти, като голяма част от тях след завършване се реализират успешно там.

В знак на уважение Ковачев подари на Н. Пр. Симон ван дер Бург картина на известния русенски художник Огнян Балканджиев.

Сподели: