Областният управител Данаил Ковачев: Няма малка и голяма война, няма малко и голямо завоевание, всяко нарушение на свободата на хората е престъпление към човечеството и то трябва да бъде спряно сега

Областният управител Данаил Ковачев: Няма малка и голяма война, няма малко и голямо завоевание, всяко нарушение на свободата на хората е престъпление към човечеството и то трябва да бъде спряно сега

Изложба, посветена на десетата годишнина от незаконното анексиране на Крим, беше открита днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България Н. Пр. Олеся Илашчук и почетния консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков. Експозицията, която е под надслов „Крим. Чужда карта – моята територия”, ще може да бъде разгледана в рамките на седмица във втори корпус в учебното заведение. Тя представлява артистичен поглед на професионалния фотограф и любител художник Борис Мерзляков към геополитическите процеси, протичащи на полуострова през 21 век. На събитието присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Няма малка и голяма война, няма малко и голямо завоевание, всяко нарушение на свободата на хората е престъпление към човечеството и то трябва да бъде спряно сега. Примирението означава преклонение пред унищожителните завоевателски амбиции на диктата. Именно затова посланията ни към свободолюбивия свят трябва да стават все по-категорични“, каза Ковачев. „Украйна е Европа. Необходимо е да осъзнаем, че това не е само въпрос на солидарност и справедливост, а на отстояване на основите на демократичната държава. Неглижирането на незаконното анексиране на Крим и на войната в Украйна е компромис с бъдещето ни, с нашето утре. То е пример за безпрецедентна атака срещу дипломацията и цивилизования свят, базиран на международното право. Това руши доверието и подкопава устоите на нормалния свят, за който ние и нашите родители сме се борили и отстоявали“, заяви още областният управител. По негови думи суверенитетът на съседни държави бива потъпкван заради измислени проблеми, основани на завоевателните амбиции. „Ако в този момент ние замълчим, сведем глава и се скатаем, то тогава е крайно необходимо да се запитаме доколко самите ние можем да се наречем действително свободни“, допълни той. Областният управител изказа и специална благодарност на автора чрез посланика за това, че е намерил сили и е съумял да реализира подобен проект. „Изкуството не е само лично преживяване, а политическа съпричастност към ставащото в момента“, сподели Ковачев.

От своя страна Н. Пр. Олеся Илашчук определи изложбата като уникална колекция, която е изражение на задълбочения художествен анализ на автора и на геополитически промени на Кримския полуостров през 21 век. Също така тя посочи, че изложбата е отражение на болката, любовта, загубата и вярата, които са обединили украинския народ, който винаги се е стремял към мир и независимост. „Изложбата представя не само физически пейзажи на Крим, но и емоционалната съпричастност към тези места – символ на несломимост и вяра за милиони украинци. Изкуството може да се превърне в здрав мост между минало и настояще и да ни напомня за ценността на свободата и необходимостта тя да се защитава при всякакви обстоятелства“, каза още дипломатът и сподели за мащабните руски атаки през последните дни.

Председателят на Общинския съвет и председател на Общото събрание на Русенския университет академик Христо Белоев посочи, че Русенският университет поддържа партньорства с много висши училища и научни институти в Украйна „Взаимоотношенията продължават и в момента въпреки войната и трудностите. Виждаме лицето на войната през погледа на твореца и се радваме, че тук в Русенския университет изложбата намира място и ще стане достояние на русенската общественост“, заяви академик Белоев.

Според Пламен Бобоков изложбата е скромна на пръв поглед, но силно въздействаща. „Авторът е един достоен гражданин на Украйна, който със своите средства и по своя начин показва отношението си към войната и се бори така както целия украински народ стои твърдо зад защита на своята земя, правда и територия“, каза Бобоков. „За непрофесионалното око се виждат свирепите изражения от картините, които показват решимостта на украинския народ да не даде и педя земя от своята територия. Самото наименование на изложбата е нещо, което ни кара да се замислим и да се върнем години назад, когато обществото не обърна толкова голямо внимание“, посочи още почетният консул на Украйна в Русе. „Тези дни също сме свидетели на едно разединение в света, обществото и западните държави по отношение на това как и доколко да помогнат на скъпата Украйна. Всички трябва да сме наясно, че битката, която се води в Украйна не е само битка на украинците за Украйна, те се бият за всички нас, за Източна Европа, за цяла Европа, за световния мир. Това е битката между доброто и злото“, категоричен бе Бобоков. „Все още има колебания по отношение на помощта, а това дава кураж на руските завоеватели да нападат още по-широкомащабно и да правят още по-сериозни набези над украинската територия. Нещото, на което надявам и ние да бъдем винаги в подкрепа на Украйна, която е наша близка, сродна, братска държава. Вярвам, че това малко събитие ще допринесе всички да сме единни в подкрепата за братска Украйна“, каза Пламен Бобоков.

В изложбата могат да бъдат разгледани 10 произведения, направени в техниката на колаж с различни материали /платно, боя, плат, картон, пяна, метал/. Борис Мерзляков е професионален фотограф и любител художник. Той има над 15 изложби в Киев и Берлин. Той подписва творбите си като MORIS. Живее и работи в Киев. Визуалната ретроспекция на събитията е посветена на десет района на Кримския полуостров, временно окупирани от Русия през 2014 г. Проектът въплъщава географска карта на Крим, изпълнена с различни метафори и символи. Всяка творба съдържа тайни улики: имена, контури на кримски места, както и гербът на кримските татари. За преживяванията си той сам разказва и споделя:

„За мен, родом от Киев, тази земя с невероятна красота беше и си остава моя лична територия. Обиколих Крим надлъж и шир: като дете с родителите си, в юношеските си години – със колеги състуденти, на младини – с приятели и семейство. При обиколки през уикенда, туристически походи, по време на бизнес пътувания и дори сватбено пътуване – всеки път, когато идвах в Крим, тази приятелска земя разкриваше нови тайни. Научих, че името на полуострова произлиза от кримскотатарската дума „kyrym” и означава „ров, укрепление”. Казаха ми, че Бахчисарай се превежда като градина-дворец. Тук се насладих на простите радости на живота а, именно на красотата на природата, намерих камъчета талисмани, опитах най-вкусните чебуреци на света, мускатово вино и праскови.

Сподели: