Областният управител Данаил Ковачев: Значението на МГ за града и региона е огромно. Като едно от най-престижните училища в страната гимназията се е доказала и на международната сцена

Областният управител Данаил Ковачев: Значението на МГ за града и региона е огромно. Като едно от най-престижните училища в страната гимназията се е доказала и на международната сцена

160 години от обявяването на Девическата гимназия в Русе в самостоятелно класно училище, чийто приемник е Математическата гимназия „Баба Тонка“, бяха отбелязани с концерт в зала „Арена Русе“ тази вечер. Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев, кметът Пенчо Милков, представители на Регионалното управление на образованието /РУО/, бивши и настоящи учители, ученици и директори на учебното заведение. „Възпитаниците на това училище със своята просветеност и знания се конкурират и почти винаги побеждават връстниците си от цял свят. Те допълват националната еманация на народа в стремежа му за интелигентен просперитет“, каза Ковачев в обръщението си към директора д-р Галина Бобева и подчерта, че възпитаниците на училището са достойни за името на патрона си. „Може да сте горди, че дори и да не сте революционери, Вие сте революционери в своята професия, образованието и обществената дейност. Значението на МГ за града и региона е огромно. Като едно от най-престижните училища в страната гимназията се е доказала и на международната сцена“, категоричен бе Ковачев. Той посочи още, че училището дава качествено образование, самочувствие и последваща реализация на учениците. На дванайсетокласниците областният управител пожела да успеят да влязат в тези висши училища в страната и чужбина, в които желаят, но поне част от тях да се върнат, за да могат да участват в новото бъдеще на България. „Благодаря за уменията да работите с младите хора, да откривате техните таланти и да ги стимулирате да са дръзки мечтатели“, заяви още Ковачев в обръщението си към учителите.

От своя страна кметът Милков каза, че отбелязването на 160-ата годишнина днес е празник не само за училището, но и на целия град. „Вие създавате личности, хора, които отдават живота си за Русе и България“, допълни кметът в обръщението си към преподавателите. „Усилията да станете ученици в МГ „Баба Тонка“ и успеха, че сте станали, са една огромна отговорност за Вас. Намерите начина да направите чудото на Вашия живот за България и Русе“, каза на учениците Милков. Също така той благодари на учителите за това, което изграждат – силни русенци и силни българи, които правят страната по-силна.

Директорът на учебното заведение д-р Галина Бобева благодари на възпитаниците на МГ „Баба Тонка“ и им пожела да влизат все така с усмивка в училище, да изживяват часовете, моментите и дните и да излизат отново с усмивка. „Ние ще бъдем там, когато сме Ви необходими, сърцата ни и душите ни са винаги отворени за Вас“, каза още тя и благодари на колегите си. „Без Вас няма да бъдем това, което сме“, сподели още Бобева. Тя пожела на всички здраве, да не забравят училището и да не спират да ги подкрепят. „Мечтайте, желайте, обичайте и се справяйте с предизвикателствата“, каза тя.

От името на началника на РУО д-р Росица Георгиева Росица Гойчева, която е старши експерт по български език и литература, прочете поздравителен адрес. „Изминат е дълъг път, за да се утвърдите като едно от най-авторитетните учебни заведения в област Русе. Работата на учителите тук винаги е оценявана високо от русенската общественост. Учителите в МГ с отделеност и ентусиазъм подготвят учениците в различни области и постигат значими успехи на регионални, национални и международни олимпиади. Продължавайте да работите с ентусиазъм и професионализъм на попрището на образователното дело, за да постигнете нови успехи във високо отговорната Ви мисия на будители на българската нация“, се казва в написаното от д-р Георгиева. На учениците тя пожелава да носят достойно името на патрона на училището си. „С търпение и воля да постигнете совите мечти. И през следващите десетилетия съхранете българския дух и будете младите умове“, допълва тя.

Днес в училището се обучават близо 700 ученици в 26 паралелки от 5 до 12 клас. Редовно възпитаниците на гимназията печелят призови места на конкурси, състезания и олимпиади по цял свят.

Сподели: