Областният управител Данаил Ковачев присъства на откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“

Областният управител Данаил Ковачев присъства на откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“

Областният управител Данаил Ковачев присъства на откриването на виртуалната изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в пресклуба на Българската телеграфна агенция /БТА/ в Русе. „Във времена на конфликти и разделение отстояването на националния суверенитет остава най-важният приоритет пред институциите и гражданствеността. Членството ни в НАТО е гаранция за спокойствието и сигурността на обществото, което от своя страна е предпоставка за цялостното развитие на страната ни“, заяви Ковачев. Според него участието ни в НАТО е спомогнало за запазването на основните военни формирования, а също така е допринесло за повишаване квалификацията и подобряване на уменията на офицерския състав от армията ни. „Радостен съм, че през последните 20 години като членове на НАТО доказахме, че сме сигурен и предвидим партньор. Може би сред най-важните уроци, които осъзнахме чрез участието си в Северноатлантическия договор е, че не трябва да правим компромис по никакъв начин с отстояването на демокрацията и свободата. И сега споделените евроатлантически ценности продължават да бъдат ключов фактор за справяне с предизвикателствата на новото време, най-вече с агресията и диктата, както и с все по-честите опити за глобална доминация“, допълни областният управител. Не на последно място той отбеляза значението на Русенския регион като важен транспортен и логистичен център в направлението Север – Юг и изрази убеденост, че това ще допринесе и за по-бързото изграждане на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево. „Надявам се, че за обществото НАТО се утвърди като синоним на сигурност и стратегическо партньорство“, каза Ковачев.

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в десетки кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА.

Изложбата в София беше открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и председателя на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков. На събитието в Русе присъстваха още преподавателят в Русенския университет „Ангел Кънчев“ гл. ас. д-р Красимир Коев и Георги Игнатов от Община Русе.

Припомняме, че на 4 април 1949 г. във Вашингтон, САЩ, е подписан Северноатлантическият договор, с който се създава Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО). Пактът е подписан от 12 държави като договорът влиза в сила на 24 август 1949 г. На 29 март 2004 г. във Вашингтон, САЩ, на официална церемония към НАТО се присъединява и България. С приемането на Швеция на 7 март 2024 г. в Северноатлантическия пакт официално в НАТО членуват 32 държави.

Сподели: