Областният управител на Русе Борислав Българинов бе удостоен с почетния знак на Окръжната библиотека в Гюргево „Й. Бассарабеску”

Областният управител на Русе Борислав Българинов бе удостоен с почетния знак на Окръжната библиотека в Гюргево „Й. Бассарабеску”

Време за прочитане: < 1 мин.

Областният управител на Русе Борислав Българинов бе удостоен с почетния знак на Окръжната библиотека в Гюргево „Й. Бассарабеску”. Той му бе присъден за доброто партньорство между институциите и подкрепата за развитието на културата в трансграничния регион. Високото отличие бе връчено лично от директора на институцията Даниела Бардан, която е и член на Управителния съвет на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Срещата стана възможна благодарение на изпълнителния директор на организацията Лили Ганчева, която лично участва в разговора. Водещ приоритет в сътрудничеството е издаването на двуезична Антология с непубликувани румънски преводи и българските оригинали на 32-ма български автори. Сред тях са Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Емануил Попдимитров, Мара Белчева, Димитър Бояджиев и други. Преводите са направени от румънския журналист, преводач от български и пресаташе в София през 40-те години на XX век Николае Креведиа. Той е роден през 1902 година в Гюргево и живее до 1978. Преводи ще се направят и на избрани детски съвременни приказки на популярния детски писател Петре Крачун. Изданията ще са посветени на двайстата годишнина на „Еврорегион Данубиус“, която ще бъде отбелязана на 9 май идната година.

От своя страна Борислав Българинов увери приятелите от северната ни съседка в пълна подкрепа в инициативите и в продължаване на съвместното сътрудничество.

Сподели:

Още новини от деня