Диана Динамика

Областният управител на Русе Данаил Ковачев ще открие кръгла маса, посветена на превенцията на домашното насилие

Областният управител на Русе Данаил Ковачев ще открие кръгла маса, посветена на превенцията на домашното насилие. Събитието ще се състои утре от 17.30 часа в Зала 1 на Областната администрация в крайдунавския град. Инициативата се провежда под надслов „Домашното насилие на фокус – да кажем НЕ на страха“ и се организира от Сдружение „Център Динамика“, Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе в партньорство с Областната управа. „Необходимо е да променим нагласите в обществото. За целта е важно да обясним на достъпен език ужасяващите последствия от оказването на всякакъв вид насилие. Убеден съм, че като общество имаме силата да покажем нулева толерантност към проявите на насилие“, коментира Ковачев. Според него този проблем не трябва да бъде премълчаван, а напротив трябва да се говори непрекъснато по темата.

Целта на събитието е да се представи актуалното състояние на проблема „домашно насилие” от гледна точка на механизмите за оказване на подкрепа на жертвите, идентифициране на социалните партньори на териториален принцип, повишаване информираността на обществеността по познаване и прилагане на Закона за защита от домашното насилие, както и изграждането на умения за бърза и адекватна реакция при сигнал за домашно насилие.

Ще бъде представен и късометражният филм „Смешният съд“ с участието на Николай Урумов. Филмът повдига болезнения и актуален проблем, свързан с насилието над жените и децата. В утрешната среща ще участват и представители на Окръжен съд – Русе, Окръжна прокуратура – Русе, ОД на МВР – Русе, Адвокатска колегия – Русе и отделение по Съдебна медицина към УМБАЛ „Канев“.

Припомняме, че сред водещите приоритети за Областната управа е утвърждаването на принципите на толерантност и равнопоставеност на половете. През последните месеци Областната администрация е част и от проект „Партньорство с кауза“, който се реализира от Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи жени в региона, чрез включването им в тези процеси, както и да се повиши капацитета на професионалистите за приложението на чувствителен към половете подход за превенция на насилието при работата им. Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. За първите девет месеца на годината от услугата са се възползвали близо 160 души от региона.

Сподели: