Областният управител почете 149-та годишнина от рождението на видния революционер и войвода Гоце Делчев

Областният управител почете 149-та годишнина от рождението на видния революционер и войвода Гоце Делчев

В знак на признателност и по повод 149-та годишнина от рождението на видния революционер и войвода Гоце Делчев областният управител Галин Григоров поднесе цветя пред паметника на националния герой в Русе.

„Никой не може да ни отнеме Гоце Делчев! Дано заветите му никога не бъдат забравени! Историята не може и не трябва да бъде преиначавана заради нечии интереси! Актът на изкривяване на действителността е унизителен, но и вреден за потомците, защото той би подменил историческата истина!“, каза Григоров.

В паметта на хората Георги (Гоце) Делчев завинаги ще бъде запомнен като предводител и идеолог на борбата за свобода и национална независимост. Гоце Делчев успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, а с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и така полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Най-кратката характеристика, с която повечето историци го описват е водач на поробените българи извън пределите на днешна България.

Сподели: