Областният управител приветства директора на РБ "Любен Каравелов" по повод 135-ата годишнина от основаването на институцията

Областният управител приветства директора на РБ „Любен Каравелов“ по повод 135-ата годишнина от основаването на институцията

Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе Теодора Евтимова получи грамота от областния управител Анатоли Станев. Отличието ѝ бе връчено за съществен принос към развитието на културата в региона и по случай 135-ата годишнина от основаването на институцията, което ще бъде официално отбелязано тази събота. „Високо ценя нашето партньорство. Сигурен съм, че с общи усилия ще успеем да реализираме още много нови и интересни инициативи“, каза Станев. От своя страна Евтимова увери областния управител, че от библиотеката ще продължат да отделят все по-голямо внимание на новите технологии, както и на атрактивността на събитията, които организират.

Припомняме, че Областната администрация и една от най-старите културни институции в страната, която се оказва, че е създадена около 8 месеца преди основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, реализираха редица съвместни мероприятия през последните години. Сред тях бяха предимно изложби, посветени на някои от най-значимите годишнини в българската история, както и такива, свързани със съвременното изкуство. Част от инициативите бяха в по-малките населени места от региона, за да могат повече хора да се запознаят с представените теми.

Регионалната библиотека съхранява над 630 000 тома книги, като само през 2022-а новите книги са се увеличили с близо 18 000. Най-старата книга, която съхраняват в Регионалната библиотека е „Евангелион, сиреч Благовестие Богодуховенных Евангелист“, отпечатана през 1690 година. Дарена е през 1880-а от църквата „Рождество Богородично“ в с. Круподеринци, Киевска губерния, за молитвено възпоменание на убитите в Руско-турската война и за провеждане на богослужението в църквата на миряните от русенското село Мечка. Общо 1044 са книгите, които влизат в старопечатния фонд на културната институция. Близо 5100 пък са редките и ценни издания, т.е. тези, издадени между 1878 и 1900 година.  Най-дебелата книга пък се оказва „Нов стандартизиран речник на английския език“ от 1922-а – цели 2808 страници. Книгата е с тегло над 5 кг. Отделно в библиотеката се съхраняват и близо 60 книги от личния фонд на Захарий Стоянов и над 8000 библиотечни единици във фонда, носещ името на академик Михаил Аранудов. Сред другите интересни факти е, че през изминалата година културната институция има над 70 000 посещения. Най-възрастният читател е 92-годишната Маргарита Пейчева, а най-младият русенец с читателска карта е била едва 13 дневната Зорница Иванова, която е била записана в библиотеката от своите родители.

Сподели: