галин григоров областен управител

Областният управител приветства руската общност по повод Нова година по стар стил

„Нека 2021 година бъде изпълнена със здраве, късмет и благополучие! Пожелавам Ви щастие, позитивизъм и успех във всяко начинание! Нека надеждата и вярата в доброто да са винаги с вас!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на председателя на Руския клуб в Русе Мавлюха Станчева. Поводът е настъпването на Новата година според Юлианския календар, по-известна като руска Нова година по стар стил.

Поради въведените в страната противоепидемични мерки тази година няма да се състои традиционното тържество, с което руската общност от региона отбелязва празника.

По думите на г-жа Станчева в консулския окръг, който се обслужва от Генералното консулство на Русия в Русе, живеят приблизително 5000 руски граждани. По-конкретно те са в следните 8 области: Русе, Силистра, Разград, Търговище, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Областният управител изказва още благодарност на председателя на Руския клуб за неуморността и професионализма в ежедневната й дейност, посветена на културния просперитет. Самата тя планира и през новата година да продължи с летните занимания на деца от 1 до 5 клас от различни училища от региона. Припомняме, че тази инициатива е с продължителност от около две седмици и се реализира в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. До момента общо около 60 деца, разделени в 4 групи, имаха възможност да се включат в начинанието под надслов „Играем и учим руски език“. Маша Станчева успя да запали любовта на малчуганите към руския език по един нестандартен начин, а именно чрез досег до културата посредством различни упражнения, част от които и интерактивни. В  крайна сметка децата успяха да научат азбуката, както и много думи и изрази от ежедневието. Също тази година тя се надява на живо да се проведе и т.нар. „Тотална диктовка“, която позволява на всеки, който желае, без възрастови ограничения, да провери познанията си по руски език. През 2020-та поради рестрикциите около пандемията от COVID-19 събитието се проведе онлайн, а в него се включиха повече от 50 държави. Русе представи достойно България, като тук участниците бяха 22-ма, а четирима от тях получиха и максималния брой точки 100. Става дума за двама ученици и двама възрастни. Като цяло най-активни са били отборите на Английската и Математическата гимназия.

Не на последно място г-жа Станчева изразява надежда, че през тази година ще се състоят и събития, с които по подобаващ начин ще се отбележи 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса.

Традицията за отбелязване на Стара Нова година е запазена и в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Република Северна Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна. Тя се празнува още в Уелс и  Швейцария.

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Старата Нова година. Всъщност традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата. Според руската религиозна традиция обаче Старата Нова година не бележи края на зимните празнични дни. Празненствата приключват на 19 януари, когато Руската православна църква празнува Богоявление.

Сподели: