Момичетата до 12 години на СКБ "Дунав - Русе - 2016" извоюваха бронзовите медали на България

Областният управител се срещна с българската диаспора в Румъния по повод 24 май

Областният управител на Русе Анатоли Станев се срещна с представители на българската диаспора в Румъния. Това се случи вчера вечерта в Дипломатическия клуб в Букурещ по време на прием, организиран от българското посолство в северната ни съседка. Там Станев поздрави сънародниците ни по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. „Благодаря ви, че където и да се намирате по света, пазите нашия език, бит, култура и азбука. Те ни обединяват и ни определят като едно цяло, независимо на колко километри сме един от друг“, каза Станев. „Имайте смелостта да отстоявате духовната и книжовната ни свобода, защото тя е най-яркият признак на българската народностна идентичност. Нека бъдем горди с миналото си, но и да не забравяме, че нашите действия са тези, които трябва да продължат да служат на следващите поколения като морален ориентир в съхраняването на българщината и градежа на европейската цивилизация“, допълни още областният управител.

Събитието бе открито от посланика на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, а сред официалните гости бяха още Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, Видинският митрополит дядо Данаил, заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, както и изпълнителният директор на „Еврорегион Данубис“ Лили Ганчева. Специални гости бяха още председателят на Демократично българско обединение в Румъния Лука Велчов, както и българският депутат, представляващ българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.

„Кирилицата е едно от много свързващи звена между България и Румъния. Свързва ни близка историческа съдба. Свързва ни историческата гордост. Днес най-силното свързващо звено между България и Румъния са европейския дух и европейските ценности“, заяви Н. Пр. Радко Влайков и благодари специално на румънската държава за европейския подход и отношение към българското национално малцинство. Посланик Влайков отбеляза и активните усилия и откритата позиция на Георги Наков, които са от съществен принос за положението на българското национално малцинство и заяви, че неговата дейност е от изключително значение за развитието на отношенията между България и Румъния.

„През вековете поривът към мотото „Народността не пада там дето знанието живей“ съхрани българската нация, през столетията ние следвахме примера на Светите братя Кирил и Методий и техните първоучители и съумяхме да запазим своята национална идентичност и чувство за европейска принадлежност. Горди сме, че принесохме и утвърдихме кирилицата като трета официална азбука в ЕС“, каза още дипломатът.

Не на последно място Н. Пр. Радко Влайков благодари на българската диаспора и на всички съвременни будители. Той отправи и апел да обичаме и съхраняваме и занапред българския език и култура.

В дипломатическия клуб се състоя и празничен концерт. Началото на програмата бе поставено с представление на деца от Българското неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството с преподаватели Виолета Пикова и Надежда Кула. Ансамбъл „Хоро“ на Асоциацията „Българска радост“ от село Бълени Сърби се изяви с две български хора – „Малесеввка“ и „Дайчово хоро“, както и с песента „Що имали късмет, Стамена“ в изпълнение на една от солистките на ансамбъла – Бианка Матей. По време на концерта председателката на дружество „Единство“ Теодора Карпуз от Констанца разчувства всички с песента „Ако зажалиш някой ден“. Ансамбъл „Славяк“ (Славейче) на филиала в Тимишоара на Съюза на банатските българи в Румъния представи шопска сюита. В празника се включи и част от ансамбъл „Босилче“ на Асоциацията на българите от Търговище „Заедно“. Децата, които са четвърта генерация танцьори, предадоха на гостите радостта на българските танци, облечени в носии, наследени от бабите и дядовците им, изтъкани преди повече от век.

Сподели: