Областният управител участва в среща за превенция болестта "Африканска чума" по свинете

Областният управител участва в среща за превенция болестта „Африканска чума“ по свинете

Време за прочитане: < 1 мин.

Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков участваха в среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на страната.

Сред допълнителните мерки, които бяха взети е необходимостта до края на настоящата седмица да се проведат общинските епизоотични комисии. До края на деня се очаква да бъдат актуализирани и информационните материали за населението и епидемичната обстановка в страната.

Министър Танева обяви, че към момента има две нови огнища, а именно в Новачене и Жернов, като в Жернов са евтаназирани всички прасета. В тази връзка тя припомни, че задните дворове са най-рискови за разпространението на болестта африканска чума.

От своя страна директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев заяви, че основният начин за разпространението на болестта е от месото на прасетата. „Не събирайте закланите прасета в хладилници. Продуктите от прасетата от райони с вируса са много опасни“ допълни още той.

Областният управител Галин Григоров е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни и при необходимост има създадена организация за предприемане на още допълнителни мерки.

Сподели:

Още новини от деня