Областният управител участва в честванията, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев

Областният управител участва в честванията, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев

Областният управител участва в честванията, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в честванията, посветени на 143-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев – обединителен символ на българската нация, учител, поет, публицист, журналист и революционер.

Отбелязването на годишнината започна вчера в ранния следобед в местността „Йолковица” край Враца, където е лобното място на поета-революционер. Там се състоя поклонение и групово изпълнение на негови стихове от студенти и ученици.

По-късно през деня в Драматично-културния театър на Враца беше организиран патриотичен спектакъл, в който участваха ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца, а от 21.00 ч. на площад „Христо Ботев” се проведе митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България.

Слово беше произнесено от президента на Република България Румен Радев, както и от кмета на Враца Калин Каменов. Военният ритуал продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България, като след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.

Церемонията завърши с внушителна заря.

На събитието присъстваха още заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика на Република България Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, областни управители от страната, председателят на Общинския съвет във Враца Румен Антов, общински съветници, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, кметове и делегациите от побратимените на Враца градове, както и хиляди жители и гости на града.

Днес от 11.00 ч. ще се проведе и Всенародното поклонение, молебен и възпоменателен митинг на връх Околчица, което е кулминацията в 73-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”, в който тази година се включиха над 1400 участници, желаещи да извървят 120-километровия път на Безсмъртието.

Сподели:

Още новини от деня