Областният управител чества Трифон Зарезан заедно с жителите на Пиргово

Областният управител чества Трифон Зарезан заедно с жителите на Пиргово

Време за прочитане: < 1 мин.

Областният управител на област Русе Галин Григоров посети село  Пиргово, където участва в един от най-древните и обичани народни празници, а именно Трифон Зарезан. Там той извърши така нареченото ритуално зарязване на лозите.

„На всички Вас пожелавам крепко здраве, радост, плодородие и пълни бъчви с вино! Нека винаги бъдем единни и никога да не позволяваме нещо да ни разедини! Нека съхраняваме родните традиции и да отдадем необходимата почит към земята, дарила ни с божествената напитка с аромат на слънце и вечност!“ заяви Григоров в приветствието си към присъстващите.

Програмата включваше множество песни и танци от местните самодейци с ръководител Марко Марков. Всички имаха възможност да се хванат и на извилото се хоро на мегдана на селото, което беше водено лично от „царя на лозята“ Димитър Бригов, а за най-добър стопанин беше определен изпълнителният директор на винарска изба „Две могили“ Емил Стоянов.

Припомняме, че днешният празник е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път той започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Сподели:

Още новини от деня