бчк лого

Областния съвет на БЧК – Русе осъществи множество дейности, реализирани по време на пандемията от КОВИД – 19

Областния съвет на БЧК – Русе осъществи множество дейности, реализирани по време на пандемията от КОВИД – 19.

В средата на месец март 2020 година в ОС на БЧК – Русе постъпи апел на УМБАЛ „Канев“ – Русе за временно предоставяне на легла. След съгласуване и получаване на разрешение от ръководството на БЧК, бяха предоставени 60 броя походни легла с дюшеци на многопрофилната болница за оборудване на допълнителни изолационни помещения при евентуална необходимост. Ръководството на УМБАЛ „КАНЕВ“ – Русе благодари сърдечно за бързата и своевременна реакция от страна на БЧК, което по своеобразен начин затвърди и дългогодишното партньорство.

В края на месец март 2020 год. доброволци на БМЧК – Русе и членове на МАЕ – Русе сформираха екипи и предоставиха маски и ръкавици на възрастните доброволци от Ресурсния център към БЧК – Русе. Младежите разпространиха и информационни материали, какво и призоваха възрастните хора да излизат само при крайна необходимост. Беше организирано и раздаване на вода на шофьори на ТИР-ве, изчакващи повече от 24 часа на КПП Дунав мост.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и установени положителни PCR – тестове на потребители от Дом за стари хора „Възраждане“ в град Русе, БЧК – Русе оказа подкрепа в няколко направления. След постъпил апел за помощ от страна на ръководството на дома бяха предоставени лекарства на обща стойност над 1200.00 лева, с които да бъде осигурено лечението на болните потребители, които не са на болнично лечение. Финансовите средства са предоставени от Националната благотворителна кампания на Българския Червен кръст за борба с COVID – 19. Активна бе и ролята на екипа от доброволци, които се отзоваха мигновено в подкрепа на потребителите и служителите от дома. Сформираната група от пет доброволеца на БЧК – Русе и членове на ДЕРБАК – Русе помага основно в закупуването на лекарства и памперси на потребителите на дома и раздаване на храна на настанените здрави възрастни хора. След молба от страна на Община Русе, допълнително от Междуобластната складова база на  БЧК, бяха предоставени и десет легла за нуждите на карантинирани потребители на дома, отделени в отдалечена от града общинска сграда.

Участие на Русенската Червенокръстки организация, като партньор на Община Русе при разпределението и реалното раздаване на 500 пакета на уязвими лица, засегнати от пандемията на КОВИД 19.

По инициатива на Общинския съвет на БЧК – Русе беше организирано подпомагане с хранителни пакети на бедстващи хора по време на обявеното извънредно положение в страната на, като бяха обхванати над 200 души.

Активно беше участието и на психолозите-доброволци към ДЕРБАК – Русе в националния чат на БЧК за психологическа подкрепа на хора, засегнати от пандемията.

Сподели: