нова пейка библиотека лайънс

Обновени са дарените от Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ – Русе преди 3 години пейки

Обновени са дарените от Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ – Русе преди 3 години пейки. Вчера те бяха поставени отново на ключови места в града ни. Причината бе в повредените от слънцето, вятъра и вятъра повърхности, което развали естетичния им вид.

Предистория

В Световния ден на книгата преди 3 години още 4 пейки книги разтвориха „страници“ в Русе на емблематични за града места.

Две от тях бяха поставени пред паметника на Свободата. На тях са изписани част от първите неща в България, направени в Русе, като се започне от 1880 година, когато Иван Ведър полага основите на масонството, като учредява първата масонска ложа в страната „Балканска звезда“.

Другата пейка книга е на площад „Канети“ до паметника на нобеловия лауреат Елис Канети, който е роден в Русе. На нея са изписани емблематични цитати от творчеството на писателя, първият от които е от книгата му „Спасения език“.

Четвъртата пейка е на площад „Батенберг“. На нея е изписано част от стихотворението „Арменци“ на Пейо Яворов. Инициаторите за поставянето на тези пейки книги от Лайънс клуб „Сексагинта Приста“ я посветиха на 24 април – деня, в който светът почита паметта на стотиците хиляди арменци, загинали при масовите кланета в Османската империя. От Лайънс клуб планират да поставят и още една пейка книга в навечерието на 24 май, свързана с делото на братята Кирил и Методий.

Първите пейки книги в Русе бяха поставени от Община Русе по повод 3 март и са свързани с живота на възрожденците Баба Тонка, Захари Стоянов и Любен Каравелов. /на снимка 2/

Сподели: