птп сарайски мост

Обръщение на областния управител Галин Григоров по повод Световния ден за възпоменание жертвите на ПТП

Време за прочитане: 2 мин.

Областна администрация Русе припомня, че съгласно резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година насам всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Черната статистика сочи, че ежегодно в световен план в пътнотранспортни произшествия загиват най-малко 1.3 милиона души и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени. Само за България през изминалата година по пътищата на страната своя живот са загубили 611 души, а ранени са били 8466, като за първите десет месеца на 2019-та броят на загиналите е 515, а други 7100 са били ранени.

Тази година мотото на Деня за възпоменание е „Животът не е резервна част”. В тази връзка областният управител на област Русе Галин Григоров отправи призив към жителите на региона за споделена отговорност, толерантност и адекватно поведение на пътя.

Ето пълният текст:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ РУСЕ,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Всеки ден на територията на страната се случват пътнотранспортни произшествия, които ежегодно отнемат живота на стотици хора, а ранени и инвалиди остават хиляди!

Нека не забравяме, че голяма част от инцидентите са предотвратими, но това зависи преди всичко от нас! Вярвам, че с общи усилия и споделяйки помежду си отговорността за спазване на Закона за движение по пътищата можем да намалим броя на пострадалите в тази нелепа и ужасяваща война, оставяща траен отпечатък върху съдбите на безброй български семейства! Нека бъдем разумни, толерантни и с адекватно поведение на пътя!

Нека днес, когато отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, да отдадем нашата почит към тях и да изкажем съболезнования на техните семейства, както и да благодарим на лекарите, полицаите, пожарникарите и на всички, които непрекъснато се борят за живота на пострадалите!

ГАЛИН ГРИГОРОВ

Областен управител на област Русе

В цялата страна в религиозните храмове ще се проведат служби за отдаване почит на жертвите при пътни инциденти и за отправяне на молитви за запазване живота на хората, които участват ежедневно в движението по пътищата.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня