птп сарайски мост

Обръщение на областния управител Галин Григоров по повод Световния ден за възпоменание жертвите на ПТП

Областна администрация Русе припомня, че съгласно резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година насам всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Черната статистика сочи, че ежегодно в световен план в пътнотранспортни произшествия загиват най-малко 1.3 милиона души и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени. Само за България през изминалата година по пътищата на страната своя живот са загубили 611 души, а ранени са били 8466, като за първите десет месеца на 2019-та броят на загиналите е 515, а други 7100 са били ранени.

Тази година мотото на Деня за възпоменание е „Животът не е резервна част”. В тази връзка областният управител на област Русе Галин Григоров отправи призив към жителите на региона за споделена отговорност, толерантност и адекватно поведение на пътя.

Ето пълният текст:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ РУСЕ,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Всеки ден на територията на страната се случват пътнотранспортни произшествия, които ежегодно отнемат живота на стотици хора, а ранени и инвалиди остават хиляди!

Нека не забравяме, че голяма част от инцидентите са предотвратими, но това зависи преди всичко от нас! Вярвам, че с общи усилия и споделяйки помежду си отговорността за спазване на Закона за движение по пътищата можем да намалим броя на пострадалите в тази нелепа и ужасяваща война, оставяща траен отпечатък върху съдбите на безброй български семейства! Нека бъдем разумни, толерантни и с адекватно поведение на пътя!

Нека днес, когато отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, да отдадем нашата почит към тях и да изкажем съболезнования на техните семейства, както и да благодарим на лекарите, полицаите, пожарникарите и на всички, които непрекъснато се борят за живота на пострадалите!

ГАЛИН ГРИГОРОВ

Областен управител на област Русе

В цялата страна в религиозните храмове ще се проведат служби за отдаване почит на жертвите при пътни инциденти и за отправяне на молитви за запазване живота на хората, които участват ежедневно в движението по пътищата.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня