Обща изложба-живопис на фамилия Станчеви под надслов "Път през поколенията" се открива на 3 ноември

Обща изложба-живопис на фамилия Станчеви под надслов „Път през поколенията“ се открива на 3 ноември

Обща изложба-живопис на фамилия Станчеви под надслов „Път през поколенията“ се открива на 3 ноември от 18 часа в изложбената зала на ул. „Борисова“ № 6. Тя ще бъде отворена за посещения до 15 ноември.
Оригиналната експозиция ще включва над 50 маслени платна от различни творчески периоди на художниците, които ще покажат развитието на изобразителното изкуство на поколенията творци в едно семейство.

Кирил Станчев (1906 – 1988), роден в град Русе. Той е стожерът и здравата основа на цялата фамилия, начертал пътя на две поколения след себе си. През целия си живот остава верен на своя град и най-вече на своя Дунав, който е сюжет на повечето му картини. Обичан от русенци, които го знаят като “бай Киро“. Повечето художници в града са негови ученици. Удостоен със званието “Заслужил художник”, носено от него с чест. Като един от доайените на Русенската живописна школа и по повод 100-годишнината от рождението му през 2006 година е удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на Русе”. Десетки негови картини са притежание на фонда на РХГ. Негови платна са собственост на редица галерии и частни колекции в България и Европа.

Ясен Кирилов Станчев (1945 – 2013), роден в град Русе – син на Кирил Станчев, израснал в същата атмосфера и дух на живописта, но тръгнал по друг път – пътят на музиката. Завършил Музикалната Академия в София, той е посветил целия си съзнателен живот на музиката. Виолончелист в Русенска опера, където работил 40 години. Това е неговата професия, но сърцето му е отдадено на живописта. И той не изневерява на тази любов. В свободното си време рисува, живее в този красив свят, създава картини, които радват много хора. Повечето премиери в Операта са откривани и с негови изложби. Има много изложби самостоятелни и общи в Русе, София, Линц /Австрия/ и Германия.

Знамен Кирилов Станчев (1946 – 1973), роден в град Русе – син на Кирил Станчев. Съдбата му е отредила твърде кратък житейски път. Студент в Художествената Академия в София, стъпил на здрава основа, поставена още в семейството, той начертава бъдещия си творчески път. Картините му говорят повече за неговия не лек път, борейки се с болестта. Той е много добър портретист, но предпочита пейзажа и натюрморта. С тези два жанра се изразява най-пълноценно.

Кирил Ясенов Станчев (1974 – 2013), роден в град Русе – внук на Кирил Станчев. Завършва Художественото училище в София и оттогава работи в областта на пейзажа. Основна концепция в рисуването му е да изправи едно срещу друго спокойствието на природата и динамизма на човешкия разум в модерния свят. В творбите си авторът противопоставя светлина и сянка, борави умело с материя и плътност, детайлно изучава всяка форма като успява да пресъздаде на платното и собствените си чувства и емоции. В последните петнадесет години Кирил Станчев е успял да се нареди сред най-обещаващите съвременни български художници, представяйки платната си в множество общи и самостоятелни експозиции. Негови картини са притежание на частни колекции и галерии в САЩ, Канада, Австралия и почти всички европейски страни.

Знамен Ясенов Станчев, роден през 1979г. в град Русе – внук на Кирил Станчев. Той е представител на новото поколение млади български художници, които се опитват да съчетаят красотата в традициите на старите майстори със сложните емоции на настоящето. Вдъхновен първоначално от богатата културна атмосфера на собственото си семейство, живял в артистичната среда на своя дом, още от малък, той се е учил от своя дядо, баща и по-голям брат. Завършил училището по изкуства в родния си град Русе. От 5 години живее и твори в Испания. Сюжетите за своите картини черпи от красивата природа на Северното крайбрежие на тази толкова топла и сърдечна страна. Участва в общи и организира самостоятелни изложби както в България, така и в Германия, Испания, Русия.

Сподели:

Още новини от деня