До края на идната година Община Гюргево ще има система за видеонаблюдение

Община Гюргево осигури горивото за местния ТЕЦ с кредит от 5 млн. леи

Време за прочитане: < 1 мин.

Близо 5 млн. леи е сумата по кредита, който договори Община Гюргево за осигуряване на нужното гориво за производство на топлинна енергия от местния ТЕЦ за отоплителен сезон 2018 – 2019.

„Това е седмата зима, която посрещам като кмет, а за периода само в 5 случая имах средства от правителството, каквито те бяха задължени да отпуснат. В другите два бяхме задължени да вземем кредит“, каза кметът на Община Гюргево Николае Барбу, като уточни, че при тях става дума за един и същи човек – министърът на финансите Еужен Теодорович. През 2015 година Общината бе принудена да закупи природен газ за осигуряване работата на ТЕЦ-а. Ситуацията се повтаря и през този сезон, възмутен бе кметът. Той отбеляза, че вместо парите да се използват за съфинансиране по европейски проекти, ще се дадат за изплащане на вноските по кредита.

През 2003 година топлоелектрическите централи преминаха от държавна в собственост на отделните местни администрации. По това време е имало референтна цена, а е съществувало споразумение държавата да заплаща разликата между тази цена и производствената на всяка централа.

Сподели:

Още новини от деня