Община Русе бе домакин на среща по проект „CIVITAS ECCENTRIC"

Община Русе бе домакин на среща по проект „CIVITAS ECCENTRIC“

Русе беше домакин на работна среща на международния консорциум по проект „CIVITAS ECCENTRIC: Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове“, обединяващ представители на общински администрации, университети и фирми от България, Испания, Германия, Швеция и Финландия.

Зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански запозна партньорите от Мадрид, Мюнхен, Стокхолм и Турку с град Русе, като презентира инвестиционния профил на града, текущите проекти и основните приоритети в работата на общинската администрация. Гостите бяха впечатлени от високата успеваемост на Община Русе при привличането на финансиране от фондовете на Европейския съюз за реализацията на инфраструктурни проекти с местно, регионално и трансгранично значение.

Партньорите посетиха Центъра за контрол и управление на обществения градски транспорт, където г-жа Кремена Минева – началник отдел „Транспорт“ в Община Русе, ги запозна с въведената автоматизирана система за управление и контрол на трафика, както и с електронната билетна система и извършването на видеонаблюдение на 15-те най-натоварени кръстовища в града.

Визитата на гостите продължи в кв. „Дружба“, където предстои изграждането на иновативни пешеходни пътеки със светлинна сигнализация, които ще подобрят безопасността на пешеходната мобилност в квартала. Беше инспектиран и напредъкът по изграждането на буферен паркинг в кв. „Дружба 3“. Той включва 41 паркоместа, като 4 от тях ще бъдат за хора с увреждания.

Проектът „CIVITAS ECCENTRIC: Иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните градски квартали и товарна логистика без вредни емисии в градските центрове“ се реализира в рамките на програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия, като срокът за неговото изпълнение е до 2020 г, а безвъзмездното финансиране за Община Русе възлиза на 638 087,50 евро.

Сподели:

Още новини от деня