Община Русе изпрати заявка до МОН с искане за предоставяне на училищни автобуси за подмяна на амортизирания автопарк на средищните училища

Изпратени са писмо и заявка до МОН с искане за предоставяне на училищни автобуси за подмяна на амортизирания автопарк на средищните училища. Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков за работата в ресор „Хуманитарни дейности“ през отминаващата седмица.

44 млн. лева за закупуване на училищни автобуси отпусна правителството на 30 ноември. Допълнителните средства за Министерството на образованието и науката са необходими, тъй като се налага обновяване на амортизирания автопарк. По този начин ще се гарантира безопасността на децата и учениците от населените места, в които няма детска градина или училище.

Към момента в МОН са постъпили множество заявки за училищни автобуси. В исканията като належащи причини се посочват остарелите и амортизирани автобуси, лошото им техническо състояние и честите повреди.

С предвидените в бюджета за 2022 година 10 000 000 лв. за училищни автобуси бяха закупени 34 автобуса. С допълнителните 44 млн. лева ще могат да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подкрепа.

Изготвени и изпратени са повторни писма до МОН с искане за осигуряване на финансов ресурс за физкултурни салони на ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Никола Обретенов“.

Сподели: