Мария-Десислава Атанасова от Русе спечели приза за "Студент на годината" в Софийския Химикотехнологичен и металургичен университет

Община Русе набира предложения за Награда „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ до 10 май

На 10 май изтича срокът за прием на предложения за тазгодишните носители на Награда „Русе“, която в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май по традиция се връчва на изтъкнати русенски дейци в областта на изкуството, културата, образованието и науката. На церемонията ще бъдат връчени и наградите „Студент на годината“ и „Млад творец“.

Награда „Русе“ се присъжда в областите Изкуство и култура и Образование и наука, както следва:

1. Изкуство и култура:

 1. Литература /проза, поезия, драматургия, превод/ – 1 индивидуална;
  1. Сценични изкуства /театър, музика, балет/ – 1 индивидуална;
  1. Изобразително изкуство – 1 индивидуална;
  1. Публицистика в медиите – 1 индивидуална;
  1. Архитектура – 1 индивидуална;
  1. За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата – 1 индивидуална;
  1. За творчески екип  или културна организация – 1 колективна.

2. Образование и наука:

2.1. Предучилищно и начално образование – 1 индивидуална;

2.2. Основно и средно образование – 1 индивидуална;

2.3. За цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното и средното образование – 1 индивидуална;

2.4. За учителски екип от детски градини – 1 колективна;

2.5. За учителски екип от основни, средни общообразователни училища и професионални гимназии – 1 колективна;

2.6. Висше образование и наука – 1 индивидуална;

2.7. За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука – 1 индивидуална;

2.8. За преподавателски или научен екип – 1 колективна.

Почетната статуетка от бронз, дело на скулптора Георги Радулов, се придружава от диплом и парична премия в размер от 500 лв.

Предложенията, включващи изчерпателна аргументация, се внасят в Деловодството на Община Русе в срок до 10 май от организации и институции, работещи в съответните области.

Със званието „Студент на годината“ се удостояват до трима студенти, обучаващи се в български висши учебни заведения – редовна форма, жители на Община Русе, за отличен успех, трайни интереси и постижения в научно-изследователската дейност.

Наградата представлява ежегодна стипендия в размер на една минимална работна заплата за страната, която се изплаща от Община Русе ежемесечно, в рамките на една учебна година.

Предложенията се внасят в Деловодството на Община Русе от името на ректорите на съответните висши учебни заведения в срок до 10 май. Изисква се биография на кандидата и изчерпателна аргументация.

Наградата „Млад творец“, учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, ще бъде връчена за четвърти път. С нея се удостояват млади творци в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години от гр. Русе за изключителни творчески и артистични постижения и завоювани награди от национални и международни конкурси, състезания и прегледи за текущия творчески сезон.

Наградата се придружава от парична сума в размер от 600 лв., и награден знак, осигурени от семейството на Яна и Георги Стефанови.

Предложенията с изчерпателна информация и мотивировка се внасят в Деловодството на Община Русе от учебни заведения и културни организации в срок до 10 май.

Регламентите на Награда „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ са уредени в Наредба №17 на Общински съвет – Русе.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня