Община Русе отличи читалището в кв. Средна кула с почетен плакет за 100-годишнината от създаването му

Община Русе отличи читалището в кв. Средна кула с почетен плакет за 100-годишнината от създаването му

По случай 100-годишнината от създаването си Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ организира празничен концерт. Той събра стотици жители на русенския квартал, а официални гости на тържеството бяха зам.-кметът на Община Русе Никола Лазаров и зам.-областният управител Георги Георгиев.

„Читалището е вековна и неугасваща институция. През всички тези години то поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива българските традиции и обичаи. Поздравявам Ви за вашите усилия и ангажираност към развитието на читалището и към подпомагането на културния и образователен живот в квартал Средна кула“, каза в приветственото си слово зам.-кметът Никола Лазаров и пожела да не стихва вдъхновението на неговите представители за още много години на културно обогатяване и обществен принос. Той връчи почетен плакет на Община Русе на секретаря на читалището Ивелина Гайрева.

В празничната програма се включиха децата от ДГ „Синчец“ с празнично хоро, танцовият клуб към читалището „Детелини“, Квартет „Слънце“ към ОбДЦКИ-Русе с ръководител д-р Наталия Константинова, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ към ОбДЦКИ с ръководители Милена Михова и Добрин Райков, женската певческа група към читалището в Средна кула, Камерна формация „Ивена“ при Народно читалище „Христо Ботев-1925“ от с. Иваново, Детска фолклорна група „Слънце“ от с. Басарбово и др.

През десетилетията Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в квартал Средна кула се утвърждава като център на културата, където стотици деца и възрастни за първи път излизат на голямата сцена, за първи път се записват в читалищната библиотека или за първи път разбират, че притежават даден талант.

Днешният юбилеен концерт се осъществи с помощта на Община Русе, Земеделска кооперация „Родна земя“ и читалищното настоятелство на Средна кула.

Сподели: