Община Русе поема стипендията на едно дете, което да участва в космическия лагер Space Camp

2 русенски деца, финансирани със стипендии, могат да участват в космическия лагер Space Camp

Община Русе поема стипендията на едно дете, което да участва в космическия лагер Space Camp

Space Camp Turkey е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания, намиращ се в гр. Измир, Турция. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и вече повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия.

Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey е да мотивира млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, младежите развиват умения за работа в екип, ефективна комуникация и лидерски качества у себе си в динамична и вдъхновяваща среда.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Лагерът се провежда през летните месеци, с продължителност от 6 дни и е изцяло на английски език. Провежда се от специално подготвени обучители и специалисти. Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят по съвременни образователни програми и да използват технологии в областта на астрономията, роботиката, физиката, биологията и още.

До 2021 година през програмата са преминали повече от 1000 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център повече от 15 години.

В Община Русе се проведе работна среща между общинска администрация, представители на работодателските организации, директори на детски градини и училища и Център за творческо обучение. На нея бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с цел постигане на образователна трансформация на територията на общината. Съвместната ни работа ще продължи в създаване на целенасочена политика за подкрепа на внедряването на иновациите в образованието.

Партньорите – община Русе и Център за творческо обучение, приемат да извършват съвместни и самостоятелни дейности във връзка с програмата „Space Camp Turkey” 2021/2022. Община Русе приема да финансира стипендията на едно дете от русенско училище, което да участва в лагера, като за него се поемат пълни разноски, разходи за настаняване, обучение и транспорт.

Центърът за творческо обучение следва да проведе конкурс за участие в програмата „Space Camp Turkey” 2022, със срокове 02.11.2021 – 06.02.2022 г. и да ангажира експертно, независимо национално жури, което да оцени и класира постъпилите есета и видео есета в рамките на конкурса. Общината трябва да определи координатор и лице за контакт за изпълнението на дейностите по програмата и да разпространи информация за конкурса за програмата до училищата, намиращи се на територията на Община Русе.

Двамата партньори предоставят по една пълна стипендия в размер на пълната такса за участие в програмата (1270$ на ученик) на най-високо класираните от експертното жури участници от училища на територията на Община Русе.

Общински съвет – Русе одобри подписаното споразумение за партньорство по програма „Space Camp Turkey” между община Русе и Сдружение „Център за творческо обучение за сътрудничество“.

Сподели: