ден на възрастните хора

Община Русе поздравява родителите на града по случай 1 октомври – международен ден на възрастните хора

В парка на „Младежта“ под Розариума възрастни хора от три институции отбелязаха 1 Октомври, обявен от ООН за Ден на възрастните хора. За да уважат празника, в  него се включиха зам. кмета по хуманитарни дейности на Община Русе г-н Енчо Енчев, директор дирекция хуманитарни дейности г-жа Катя Петрова, директори на общински предприятия и домове, ръководители на общински състави.

Поздравителни адреси от кмета на Община Русе г-н Пенчо Милков както и благодарности към предците на днешните трудови хора на града поднесе г-н Енчев. Възрастните хора получиха специални благодарности и от г-жа Петрова, която покани пред събралото се множество директорите  на трите специализирани институции, поканени на празника, г-жа Венкова – Дом Възраждане; г-жа Чурова – на дома за хора с физически увреждания и г-жа Денева – пълнолетни деца с деменция. Тя поднесе от името на Община Русе подаръци, които представляват ваучери на стойност 800 лева. С тях, отделните поделения могат да закупят маси и столове, за да могат възрастните хора да провеждат заниманията си на открито, както изисква обстановката в момента. Следваше музикална програма, изпълнена от младежите от Общински младежки дом Русе.

Вчера ръководството на общината организира още едно преживяване на хората от третата възраст. Заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, и Лачезар Иванов от отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ придружиха част от обитателите на дом „Възраждане“ на футболен мач между отборите на ФК „Дунав“ и Янтра 1919.

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г.

На този ден отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. В България възрастните хора наброяват 2,2 млн. души.

В Област Русе те са са над 215 хил. души. Общината развива многопосочна дейност по отношение на работата с тях. Тя подпомага дейността на пенсионерските клубове в града със средства от общинския бюджет.

Има и редица проекти, насочени към грижата за възрастните, като „Патронажна грижа“ и „Топъл обяд в извънредно положение“, с помощта на които над 300 души получиха подкрепа по време на пандемията COVID-19.

Възрастните хора в Русе получават грижа от отдел „Социални дейности“ към Община Русе и в трите дома на територията на града – „Приста“, „Милосърдие“ и „Възраждане“. Днес директорите им получиха ваучери на стойност 800 лв. от ръководството, които ще бъдат предназначени за допълнителни дейности, свързани с живота и здравето на възрастните хора.

Сподели: