Първа визита на новия румънски посланик Бръндуша Предеску в Русе

Община Русе работи активно за разширяване на международното сътрудничество

Община Русе работи активно за разширяване на международното сътрудничество.

Русе влезе в Европейския комитет на регионите за мандат 2020-2025 г., след като кметът Пенчо Милков по предложение на НСОРБ бе номиниран за участие в българската национална делегация. Комитетът на регионите е политическата асамблея на представителите на местните и регионални власти в ЕС и подпомага разработването на политиките и законодателството на Съюза. Като консултативен орган на ЕС, с него се съгласуват всички европейски законодателни предложения, които имат отражение на регионално и местно равнище.

Кметът на Община Русе е избран за титулярен представител на НСОРБ в състава на националната делегация в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа за мандат 2021-2026 г. В Конгреса участват делегации от 47-те държави членки на Съвета на Европа, включително Русия, Турция и страни от Източното партньорство, както и членове със статут на наблюдатели от Тунис, Мароко и др.

Конгресът е институция на Съвета на Европа, която отговаря за укрепването на местната и регионална демокрация в своите 47 държави-членки и оценява прилагането на Европейската харта за местно самоуправление. Като глас на европейските общини и региони той работи за насърчаване на консултациите и политическия диалог между националните правителства и местните и регионални власти посредством сътрудничество с Комитета на министрите на Съвета на Европа.

През м. март кметът на Община Русе взе участие в онлайн събитието на Европейската гражданска инициатива “Европейски кметове за борба с изменението на климата чрез демократично участие”. През отчетния период кметът се включи в поредица други онлайн заседания на Комисията по управление на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.

Ръководството на Община Русе посрещна влака „Свързана Европа“ (‘Connecting Europe Express’), специално създаден в рамките на Европейската година на железопътния транспорт 2021 г., в който пътуваха делегати от Европейската комисия. След посрещането им на Централна ЖП гара Русе, беше направено и посещение на Националния музей на транспорта. Сред пасажерите в него бяха Дирк Бекерс — изпълнителен директор на Европейската изпълнителна агенция климата, инфраструктурата и околната среда /СТЕА/ и Хералд Руйтерс – директор в Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия, отговарящи за намаляването на парниковите газове от транспортните средства и превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент, съгласно Зелената сделка.

През отчетния период бяха установени нови контакти на Община Русе, в т. ч. срещи с чуждестранни дипломати, на които бяха представени основните икономически показатели на града, наличието на фирми в леката и тежката промишлености и възможностите за инвестиции.

През м. ноември 2020 г. Н. Пр. Абдула Зауауи бин Тахир, посланик на Малайзия в Букурещ, се представи пред кмета на Община Русе, тъй като дипломатическата мисия отговаря и за българските въпроси. В разговора бяха обсъдени и заявените от малайзийска компания инвестиционни намерения към Летище Русе.

Ръководството на Община Русе посрещна и Н. Пр. Йон Гъля, Извънреден и пълномощен посланик на Република Румъния в България. Драгирането на река Дунав, изграждането на трети мост и възстановяването на бързата жп връзка между Букурещ и Русе бяха част от темите на срещата.

Проведе се първата лична среща между кмета на Община Русе и избрания през 2020 г. кмет на Община Гюргево Адриан Ангелеску. На визитата присъства и заместник-председателят на Окръжен съвет Гюргево Елисабета Михалча. Бяха обсъдени възможностите за съвместно сътрудничество с акцент изграждане на втори мост, свързващ градовете Русе и Гюргево. Във връзка с интензивната кореспонденция с кметство Гюргево и Окръжен съвет Гюргево, както и с отпадането на мерките за преминаване на границата кметът и администрацията започнаха директни контакти за определяне на ключовите проекти за Еврорегион Русе – Гюргево, които да подобрят условията за живот и да донесат икономическо развитие от двете страни на река Дунав.

Заздравени са и културните връзки с Кметството и Окръжния съвет, като техни представители бяха официални гости на музикалните фестивали „Опера под звездите“ и „Мартенски музикални дни“.

Община Русе участва и в среща, организирана от Областния управител на Област Русе г-н Българинов, която се проведе в Гюргево и на която бяха обсъдени конкретни стъпки за възстановяване на фериботната връзка Русе-Гюргево и изграждането на втори мост над Дунав. Представени бяха някои ключови проекти и част от приоритетите на Общината през следващите няколко години. Отправена бе покана за още по-активно участие от румънска страна в предстоящи културни и спортни инициативи в Русе. Кметът на Община Русе декларира категоричната си подкрепа за подобряване на транспортната свързаност и обяви, че се водят преговори за възраждане на жп линията от Букурещ през Арджеш до границата с България. Заради проблеми с трасето от 2005 г. участъкът от румънската столица до България е затворен за движение, а влаковете използват обходен маршрут. Модернизацията е част от по-голям проект, който има за цел отново да отвори за железопътен трафик моста над река Арджеш между общините Видра и Комана. Ремонтът ще се финансира със средства от Европейския съюз, а пътуването с влак между Русе и Букурещ ще продължава по-малко от час. Пенчо Милков заяви, че в следващия програмен период Община Русе ще продължат да надгражда сегашните проекти в интерес на гражданите на общия трансграничен регион.

През м. октомври т. г. посрещнахме в Община Русе новия посланик на Румъния в България Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску, която призова за случването на още повече събития, допринасящи не само за икономическия, но и за културния обмен между двете държави. Кметът на Община Русе изтъкна, че негова ключова задача е да покаже на управляващите, че Южна  Румъния и Северна България са един регион и трябва да се развиват икономически заедно. В тази връзка Н. Пр. Предеску допълни, че от румънската страна се очаква да построят още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния.

В края на 2020 г. обсъдихме с посланика на Аржентина поканата му за побратимяване на Русе с техен град. Поводът е 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина. Вследствие в Община Русе получихме официална покана от посланика на Република Аржентина за побратимяване с аржентинския град Берисо, в който живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени. Започна кореспонденция с Посолството на Аржентина.

Община Русе действа по стратегията си за засилване на двустранните връзки с най-мащабно развиващата се икономика в света Китай. В началото на годината се проведе онлайн среща с ръководството на китайска държавна фирма – водеща компания в разработването, производството и внедряването на интегрирани IT решения. На нея бе представена идеята на компанията за превръщането на Русе в „Умен град“. На срещата присъства и съветник по търговско-икономическите въпроси в Посолството в Пекин. През м. май се проведе втора онлайн среща с китайските представители във връзка с възможностите за съвместно партньорство с Община Русе за въвеждане на технологии за „Умен град“ (Smart City).

Русе постигна  успех на национално ниво, като спечели домакинството за Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г. Спортът е традиционен за Китай и е официална дисциплина в Международната федерация по гребни спортове. Постижението е резултат от непрестанните действия на Община Русе в посока на засилване и укрепване на двустранните връзки с  Китай – страната с най-мащабно развиващата се икономика в световен план, която въведе атрактивното състезание в официалната програма на Международната федерация по кану-каяк. Във връзка с домакинството на Русе беше проведена с г-н Мартин Маринов, технически секретар на Международната федерация по кану-каяк (ICF) и Хойчан Куон – регионален координатор на федерацията. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с провеждането на Световното първенство с драконови лодки през 2025 г., техническите изисквания и организационния план на спортната проява. Беше коментирана и възможността за провеждане на Световно първенство по кану-каяк маратон през 2024 г. като Община Русе подкрепи идеята за провеждането му в Лесопарк „Липник“.

В началото на м. октомври, по покана на румънската федерация по кану-каяк, представители на Община Русе гостуваха на Световното първенство по кану-каяк маратон в румънския град Питещи. Възможността да натрупат ценен опит и управленски умения от подобни форуми ще помогне за организацията на Световното първенство по драконови лодки. Атрактивната надпревара ще зарадва русенци и гостите на града през 2025 г. на езерото Липник.

Община Русе подкрепи инициативата Cross-KIC Girls Go Circulat. Русенската търговско-индустриална камара заедно с техни партньори от Европейския институт за иновации и технологии участват в инициатива за изравняване на дигиталните умения и знания между половете. Тя е насочена към момичета на възраст между 14-18 години от Южна и Източна Европа и цели да подобри техните дигитални умения.

Изпратена е покана до побратимените градове за участие в Международната среща „Младост“ за момчета и момичета до 18 години на 8 май 2021 г. в град Русе. Срещата отново се организира от местния лекоатлетически клуб „Дунав“ в сътрудничество с Община Русе и Българската федерация по лека атлетика.

Сред проведените срещи с дипломати е и срещата с посланика на Обединените арабски емирства Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми. Пред ръководството на Община Русе посланикът заяви, че основните насоки, върху които той ще работи са икономика, местни власти и образование, като в емирствата има 13 филиала на утвърдени европейски университети и ще се радва българската образователна система също да е представена там. В края на разговора двете страни се съгласихме, че международното сътрудничеството на местно ниво също е изключително продуктивно и при 13 000 българи, живеещи в Обединените арабски емирства, съвместната работа тепърва предстои.

През м. април се проведе дипломатическа среща с посланиците на Кипър, Словакия и Словения, както и с консула на Словакия и началника на Чешкия център в София за възможностите за сътрудничество в сферата на културата и бизнеса. Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия, Н. Пр. Мариос Кундуридис, посланик на Кипър, и Н. Пр. Анджей Франгеш, посланик на Словения, Дагмар Остранска – директор на Чешки център в София, и Ивана Марксфелдова – консул на Словакия бяха гости на ръководството на Община Русе. Повод за тяхната визита е серията изложби „Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе“. Освен културното събитие, като основна тема на разговорите се очерта икономическото развитие на общината и региона. Пред кмета на Община Русе словенският посланик сподели, че това, което ги интересува живо за русенския регион, е свързването на науката с бизнеса. Тримата дипломати изразиха готовност да сътрудничат на Община Русе за установяването на международни бизнес партньорства. Обединени около идеята за ползотворни бъдещи срещи, те споделиха, че биха се радвали да присъстват на значими за културата и бизнеса в Русе събития, като откриването на Център за върхови постижения на Русенския университет или полагане основите на нови индустриални проекти.

Община Русе получи покана от Община Уйбуда, Унгария, за присъединяване като партньор за споделяне на опит и добри практики от реализиран проект по Урбакт. Унгарският Съвременен архитектурен център (КЕК) е стартирал проект, наречен „Будапеща 100 – Празник на 100 годишни къщи“. Мотото на инициативата е „Всяка сграда е интересна и важна“. Район Уйбуда ще кандидатства и търси нови градове, които се интересуват от присъединяването към този проект. Община Русе, като побратимен град е отговорила на поканата и е одобрена заедно с Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия. В тази връзка през м. април Общински съвет Русе даде съгласие Община Русе да кандидатства с предложение по проект „Come in“, в партньорство с район Уйбуда – Будапеща, Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия.

Посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. г-жа Беа тен Тъшър се срещна с ръководството на Община Русе. Тя заяви подкрепата си за намерението на кмета да постави въпроса за собствеността на русенската корабостроителница на държавно ниво и защити правото на местната управа да получава част от приходите от таксите за преминаване на „Дунав мост“. Посланикът на Нидерландия даде официално име „Янтра“ на новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. На провелата се среща между ръководството на Община Русе и Посланика на Нидерландия Н. Пр. Беа Тен Тъшър присъства и икономическия съветник г-жа Николова. На срещата бяха обсъдени възможностите и опита на Нидерландия, които могат да бъдат полезни за бизнеса и общината.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници се срещнаха с посланика на Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В разговора Н. Пр. Коен отбеляза значението на дългогодишните отношения между Русе и конфедерацията, припомняйки за живота и делото на Луи Айер, известен като „швейцарецът с българско сърце“. Друга тема бе реализирането на програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“, чийто ръководител Ирина Файон също присъства на визитата. Програмата е осъществена с финансовата помощ на швейцарското правителство в 6 пилотни общини в цяла България, в т.ч. и Русе, като Н. Пр. Коен отправи и своите препоръки за подобряване устойчивостта на проектите с чуждестранно финансиране.

Кметът на Община Русе и неговият екип се срещнаха с посланика на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Валентиновна Митрофанова. Русе има традиции в изучаването на руския език и култура и тук руската общност е изключително активна. Желанието на кмета на Община Русе е да затвърдим работата в образователната и културната сфера. В тази връзка Н. Пр. Митрофанова се ангажира с отправеното предложение за изграждане на кабинет по руски език в Средното училище по европейски езици „Константин Кирил философ“ в Русе. Посланикът изрази също надежда в Русе да бъде организиран инвеститорски форум, с чиято помощ към региона да бъдат привлечени руски предприемачи. На срещата присъстваха още пълномощният министър Филип Воскресенский, вторият секретар Валентин Солодкин, Нина Бизина – пресаташе, както и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов и Владимир Токтаев – аташе.

Община Русе беше удостоена с награда за активни партньорски връзки от побратимения през 2000 г. Волгоград. Това се случи на 11-тата среща на побратимените градове от България и Руската Федерация, организирана онлайн от Националното сдружение на общините в Република България. Във фокуса на събитието бяха новите реалности пред местните власти след ковид-кризата, дигитализацията на услуги, икономическите мерки и подкрепата на уязвими групи. На дневен ред е и възстановяването на туризма, както и мерките за предстоящия туристически сезон. Специално приветствие към Русе бе отправено от името на кмета на Волгоград Роман Гребенников. Наградата за топлото приятелство между двата града бе обявена от Сергей Ушаков, отговарящ за международните и регионалните отношения.

Наред с установените нови партньорства Община Русе поддържа отлични отношения в духа на сътрудничество и разбирателство с Генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Община Русе изпрати писмо, със съдействието на руското консулство в Русе, до фонд „Руский мир“, с което се очаква да започне  изграждането на кабинет по руски език в Средно училище по европейски езици „Свети Константин – Кирил философ“  Русе.

През м. юни кметът на Община Русе се срещна с посланика на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара. Тя бе придружена от председателя на Конфиндустрия България Роберто Санторели, Мария Луиза Мерони – председател на Конфиндустрия Източна Европа, и Андре Конто-представител на фирмата „МБМ Металуърк“, основана през 2005 г. в Русе. Изграждането на трети мост на река Дунав, възможностите за развитие на интермодален транспорт в общината и подкрепата на местната власт към италианските инвеститори бяха сред основните теми на разговора. И двете страни оцениха високо кръстопътното положение на Русе и изразиха големи надежди за развитието на целия регион при възстановяване на пътническите и карго полети от летище Щръклево. Н. Пр. Дзара разказа за плана си за популяризиране на италианската култура и изкуство в България чрез музика. Към гостите беше отправена официална покана към гостите да посетят града по време на 60-тото юбилейно издание на емблематичния за Русе фестивал за класическа музика “Мартенски музикални дни“.

По повод 700-тната годишнина от смъртта на Данте Алигиери. Италианският културен институт в сътрудничество с Община Русе представя колективната изложба „Данте плюс 700“, която беше представена във фоайето на Доходното здание през м. септември.

Проведе се онлайн среща, инициирана от BNI Prista, с представители на бизнеса от Латинска Америка. Община Русе взе участие в срещата, като представи на гостите презентация за инвестиционните възможностите и потенциала за бизнес в град Русе.

През м. юли Община Русе участва в международен уебинар на тема „Декарбонизиране на малки и средни пристанища. Най-добри практики и пътища за изпълнение“ заедно с няколко европейски речни града с функциониращи пристанища.

Изпратено е писмо до кмета на град Измаил (Украйна), в което Община Русе изразява своята готовност и желание, двата града да си сътрудничат проактивно, както и възможността за побратимяването им. В отговор Община Русе получи приветствено писмо от украинския град Измаил, с което тяхната администрация потвърждава желанието си да си сътрудничат активно с град Русе. Изразена е и готовност от тяхна страна да се сключи договор за побратимяване.

Кметът на Община Русе се срещна с посланика на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко. Икономическото развитие на Русе и побратимяването с град Измаил бяха сред темите на разговора. Н. Пр. Москаленко заяви задоволството си от факта, че граждани на украинския град Измаил са инициирали контакт с общинското ръководство и работят за побратимяването на двата града, тъй като в него се намира и най-голямата българска диаспора в Украйна. Посланикът предложи организирането на голям бизнес форум в Русе и допълни, че тази година между България и Украйна е установен рекорден стокообмен. Посещението на посланика бе в деня, в който Украйна празнува 30-годишнината от възстановяването на независимостта си. По случай празника в Доходното здание се проведе модно ревю с бижута, дело на украински дизайнер.

Проведена бе среща с търговското аташе на България за Битоля, Република Северна Македония, с когото започнахме разговори за подновяване на побратимяване с град Прилеп, както и възможността Община Русе да участва в партньорски проекти към Евросъюза като обучител и ментор.

Проведе се среща с г-н Роберто Руис, Икономически и търговски съветник към Посолството на Испания в България. Темата беше градските предизвикателства и иновации в борбата срещу изменението на климата в световен мащаб. В тази връзка на 25-ти ноември ще се проведе уебинар за интелигентните градове с цел да се обединят някои от най-иновативните градове в Испания с техните Българските партньори, да се насърчава сътрудничеството на местно ниво и да споделят опит. Русе ще е един от градовете, който е избран и ще вземе участие в уебинара.

Русе се обърна към всички побратимени до момента градове, осъзнавайки, че близките отношения с тях биха били полезни не само в културно отношение, но и в подготовката на общи проекти, обмяна на добри практики, ноухау.

На 23 септември отбелязахме 60-годишнина от побратимяването на Русе с френския град Сент Уан. В чест на дългогодишното приятелство Общинският духов оркестър изпълнява за русенци и гостите на града пред Доходното здание програма от френски шансони. Представена беше и изложба от фотографии, проследяваща събитията от далечната 1961 г., когато кметовете Вълко Вълков и Фериан Льофор подписват споразумение за сътрудничество. Вечерта на сцената на Мартенски музикални дни свири младият френски пианист Люка Дебарг.

С Посланика на Великобритания М. Пр. Роб Диксън, който гостува в Русе в края на м. септември обсъдихме създаването на българо-британска студентска програма и за привличане на британски инвестиции в града ни. Дипломатът оцени високо зелената посока, в която се движим – електрификация на общинския градски транспорт, енергоефективни сгради и улично осветление, както и договора ни с БАН и Русенския университет за създаването на обществени превозни средства, задвижвани от водород. Дипломатът отправи покана за включване на Русе в надпреварата Cities Race to zero, чиято цел е градове от целия свят да извървят пътя и до 2040 г. да постигнат нулеви въглеродни емисии в различни сфери от обществения живот. При включването на Община Русе в конкурса беше заявена готовност от Посланика да съдейства активно с обучения, консултации и обмяна на опит.

Посланикът на Турция в България Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок посети Община Русе и изрази задоволство, че сме осигурили помещение за сдружението за културни връзки с Турция „Гюнеш“. На срещата беше поставен въпроса за бъдещето на сградата, където в миналото се е помещавал хотел „Балкан“ в Русе. Намерението на Община Русе е сградата да бъде възстановена, но част от собствеността е на Главното муфтийство и в момента тече дело за делба. Посланикът се ангажира да проучи въпроса и прие поканата за повторна среща за разрешаването на случая. Това бе първата опознавателна визита от посолството, в която се включиха още заместник-посланикът Ерман Топчу, съветниците по образователните и социалните въпроси и по вътрешната сигурност, генералният директор на Зираат Банк Иса Айдоган, както и генералният консул в Бургас Сенем Гюзел.

Турция продължава да има сериозен интерес към инвестиции в българската икономика, а пандемичната обстановка не е повлияла на икономическите взаимоотношения между двете страни. Това заяви ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция у нас Синем Таштан, която заедно с Есин Топчу също от чуждестранната мисия бяха приети на работна среща от заместник-кметовете Златомира Стефанова и Димитър Недев. Срещата идва близо две седмици след визитата на посланика на Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Г-жа Таштан прояви интерес към индустриалните зони в общината, като посочи, че Русе се очертава като сериозен логистичен център и представлява сериозен интерес за бизнес развитие на турски фирми. Ръководителката на Търговската секция заяви, че към настоящия момент има сериозен инвестиционен интерес от една от най-големите турски компании. Община Русе изрази готовност за активно съдействие при запитвания от страна на турски компании и съответно при преговори за наемане или закупуване на терени за застрояване на производствени мощности. Оказва се, че приоритет за турската страна е развитието на спедиторския бизнес, като специално внимание ще бъде отделено на изграждането на логистични складове. Според тях изграждането на втори мост над река Дунав при Русе е изключително наложително, тъй като оттук преминава основният поток от хора и стоки от Турция към Европа и обратно.

Обсъдена беше и темата за корабостроителницата, като предоставихме подробна информация за нейното състояние и техниката, с която разполага, както и възможните стъпки за възстановяването на дейността й. Възможностите за инвестиции в летището край с. Щръклево също бяха във фокуса на срещата.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници посрещнаха на 14 октомври т. г. извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия у нас Н. Пр. г-жа Андреа Вике. Визитата на посланика е свързана с 15-годишнината от учредяването на Австрийската библиотека в Русе. Събитието бе отбелязано в рамките на 13-ото издание на литературния фестивал „Възможни светове“. Сред обсъжданите теми в разговора бяха културните връзки между Русе и Виена, чиито израз се открива в литературното наследство на Елиас Канети, бароковата архитектура и неповторимия дух на класическата музика. На срещата беше заявено желанието на Община Русе за сътрудничество и в други общественополезни сфери, както и интерес да посрещне австрийски експерти, чиито опит да се приложи при управлението на отпадъците.

Малко след встъпването си в длъжност на посещение в Русе беше новият търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA Филип Купфер. Освен австрийското присъствие в местната икономика, двамата обсъдиха и ключовите инфраструктурни проекти, които ще формират Русе и региона през следващите години. Разгледано беше и изграждането на втори мост над Дунав край града и голям буферен паркинг върху общинска земя, за който ще се търси съфинансиране от държавата и частни инвеститори. Купфер прояви интерес към инвестиционния профил на Русе и плановете на ръководството за икономическото му развитие. Кметът подчерта, че един от основните въпроси остава корабостроителницата, за която желае държавата да открие стратегически инвеститор.

По повод националния празник на Република Ирландия – Свети Патрик, и сградата на Община Русе беше осветена в зелено в две последователни вечери. Жестът бе свързан с посещението на ирландския посланик Н. Пр. Майкъл Форбс в града през юни 2020 г. Община Русе се присъедини към глобалната инициатива на Ирландия, като част от честванията се изразяват в осветяване в зелен цвят на забележителни сгради по целия свят. Тази година се включиха повече от 450 сгради, между които Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Музеят на кикладското изкуство в Атина и много други.

Община Русе получи покана от Културния комитет на Волгоград, който  съвместно с Регионалната детска галерия на изкуствата организира Международно състезание за детска рисунка. Темата е „Волгоград – град с топли вибрации“. Русенските деца се състезаваха със свои връстници от Хирошима в Япония, Кьолн и Кемниц в Германия, Дижон във Франция, Кливлънд в САЩ и още 20 побратимени града в цял свят.

Община Русе получи покана да се включи като партньор по проектно предложение „Възстановяване на градовете“ по новата транснационална програма „Дунав“ 2021-2027 г. Предложеният регионален проект към този момент ще включва партньори от Словакия, Унгария, България и Румъния, водени от Световния фонд за дивата природа Централна и Източна Европа/WWF CEE.

През м. януари експерти от отдел „Международно сътрудничество и проекти“ взеха участие в работна среща с представители на Европейската комисия във връзка с финалното отчитане на проект „Сивитас Ексентрик“. Успешно приключеният проект, в който Община Русе е партньор с градове като Осло и Мадрид, утвърждава името на града на европейско ниво и ще отвори нови възможности за сътрудничество с водещи европейски партньори;

Експерти от Община Русе участваха в онлайн среща, инициирана от френския посланик на тема „Енергийна ефективност“. Френският опит би бил полезен на общината с оглед предстоящия програмен период и изготвянето на устойчиви проекти.

Община Русе подписа партньорско споразумение спартньор от Норвегия за целите на проект BGENERGY-2.001-0033 „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе“ по Програма: Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност, BGENERGY-2.001 – Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините. На 20.03.2020 г. Община Русе подаде проектното предложение за финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Безвъзмездната финансова помощ, която ще се предостави е в размер на 783 289,09 лв. (400 489,35 евро). В споразумението се уточниха целите на проекта, предмета на партньорството, продължителността на Споразумението, основните роли и отговорности на страните, задълженията на Бенефициента и на партньора, бюджет на проекта и допустимост на разходите и други аспекти от изпълнението на проекта.

В края на м. октомври се състояха две срещи на ръководството на Община Русе с президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. Екипът, който я придружаваше в Русе, изрази готовност да съдейства за реализирането на творчески проекти в Русе, като припомни, че само през последните месеци фондацията е съфинансирала няколко големи проекта тук –  фестивал и академия за класическа музика „Алегра“ и фестивалът „Реките на града“, с който се даде нов живот на участък от кея.

На 26 и 27 октомври отдел ‚Международно сътрудничество и проекти” участва в 10-ия Годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Онлайн събитието беше организирано от председателстващата държава на Стратегията – Словакия. Фокусът на срещата беше процесът на дигитализация, включването на целите на Стратегията във фондовете на ЕС 2021-2027 и  новата програма за дунавския регион.

Сподели: