Община Русе: Синоптичната обстановка в Североизточна България ще се усложни в периода 8 - 10 януари                                             

Община Русе: Синоптичната обстановка в Североизточна България ще се усложни в периода 8 – 10 януари                                             

В периода 8-10 януари (понеделник – сряда) през страната и южно от нея ще преминават серия средиземноморски циклони, като от север ще нахлува студен арктичен въздух, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В понеделник още от сутринта ще има валежи от дъжд, които с бързото понижение на температурите от север на юг ще преминават в мокър сняг. В Североизточна България и по северното крайбрежие се очаква да се образуват поледици. Сутринта температурите ще са в широк интервал – в Лудогорието около 1-2°, в крайните южни части на района – 10-12°, като до края на деня почти навсякъде ще бъдат вече отрицателни.

През следващото денонощие ще духа силен вятър от север-североизток. Ще вали сняг, като снежната покривка, която ще се образува, ще е неравномерна. В Североизточна България и по проходите на Източна Стара планина ще има виелици и навявания, а видимостта ще бъде силно намалена. От НИМХ предупреждават за леден ден с отрицателни дневни температури.

В нощта срещу сряда все още ще е ветровито, като прогнозата е снеговалежът навсякъде да спре. Температурите ще се понижат до минус 10°-минус 11°. През деня облачността ще намалее до слънчево, вятърът бързо и чувствително ще отслабне. Температурите трудно ще надвишават 0°.

В  четвъртък (11 януари) минималните температури в Лудогорието ще се понижат до минус 12°-минус 13°, а максималните през деня ще се повишат до минус 1°-плюс 4°. 

Сподели: