Община Русе финансира документален филма за Екатерина Каравелова

Община Русе финансира документален филма за Екатерина Каравелова

Приключиха снимките на документалния филм за Екатерина Каравелова, който е заснет с финансовата подкрепа на Община Русе. Лентата е дело на младата русенка Теодора Петрова и е направен за няколко дни, като в нея са показани ключови за съпругата на Петко Каравелов места от града.

В последните години темите, свързани с истории на силни женски персонажи, провокират все по-голям интерес в световен мащаб. Въпреки това жените в българската история, посветили живота си на стойностни каузи все още остават в сянка. Това провокира Теодора Петрова да претвори една значима история във въздействащ филм с фокус към личността и делото на Екатерина Каравелова. Идеята е хората, които гледат филма, и по-конкретно дамите, да открият вдъхновение в образа ѝ.

Във филма са показани и емблематични места, свързани с бележити русенки. Тези кътчета станаха част и от информационната разходка на Регионалния исторически музей. Неин акцент беше ролята на жените в развитието на обществото от втората половина на 19 в. до средата на 20 в. и включваха именити русенки като Екатерина Каравелова, Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, баба Тонка и жените от рода Обретенови.

„Идеята ви е прекрасна, защото наистина за постиженията на жените се говори много малко.“, каза кметът на Русе Пенчо Милков при  срещата си с хората, направили филма за Екатерина Каравелова възможен. На нея присъстваха продуцентът и режисьор на филма Теодора Петрова, секретарят на НЧ „Захари Стоянов – 1937“ Стефка Ангелова, Ренета Рошкова – уредник в Регионален исторически музеей – Русе, Надежда Цветкова от Държавен архив Русе, Вергилия Грънчарова – директор на ОУ „Олимпи Панов“ и началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева. Дамите предложиха на кмета из града да бъдат разположени паметни знаци с постиженията на видни русенки, които да са още един повод за гордост на русенци.

Проектът за филм за Екатерина Каравелова е по идея на НЧ „Захари Стоянов – 1937“, а партньори в създаването са Регионален исторически музей Русе, Държавен архив Русе и ОУ „Олимпи Панов“. Реализирането му е финансирано по програма „Култура“ на Община Русе и се очаква премиерата да бъде през есента.

Сподели: