Община Русе ще направи дарение за изграждане на паметник на Васил Левски в район Тараклия

Тази година България чества 150 години от трагичната гибел на най-великия й син Апостола на свободата Васил Левски. Във връзка с годишнината от гибелта на Апостола, администрацията на Тараклийския район в Република Молдова е приела възпоменателна програма, в рамките на която през тази година да бъде изграден и открит паметник на Апостола в град Тараклия пред Младежкия мултикултурен център „Васил Левски“, който също предстои да отвори врати по случай Деня на независимостта на България – 22 септември. Изграждането на паметника на Васил Левски в район Тараклия има за цел да увековечи паметта на Апостола на свободата и да съдейства за формиране и развитие на високо патриотично съзнание и чувство за вярност към Отечеството сред подрастващото поколение на българската общност в Молдова. Партньор на администрацията за  изграждането на паметника на Васил Левски е Асоциацията на българите по света, гр. Варна. Проектът за изграждане на паметника е на стойност 75 000 лв. и се предвижда да приключи до месец септември 2023 год.  

В община Русе е получено писмо от Председателя на район Тараклия г-н Иван Паслар с молба за финансова подкрепа за осъществяване на проекта. Считам, че инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в град Тараклия, който е с преобладаващо българско население следва да бъде подпомогнато от община Русе. Предлагам община Русе да предостави дарение от 5 000 лв. за изграждането на паметника.

Обявена е дарителска кампания от община Русе за подпомагане на инициативата на бесарабската общност в район Тараклия като е предоставена банкова сметка за дарения.

Предстои през този месец Общински съвет – Русе да даде своето съгласие Община Русе да дари на Тараклийски район в Република Молдова сумата от 5000 лева, които да бъдат използвани за изграждане на паметник на Васил Левски в град Тараклия.

Сподели: