Община Сливо поле и жителите й вчера, днес и утре

Село Сливо поле е община oт 1912 г. и град от 2002 г. Общината е разположена по течението на река Дунав и включва единадесет населени места с богата плодородна земя и трудолюбиво население.

През годините и сега, много бързо се развиват зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и производството на житни култури. Съществуват още предприятия, цехове, заводи и 3 месокомбината. В Общината няма безработица.
За децата от Общината са осигурени безплатни ясли (две) и детски градини (три). Учениците се учат в едно средно и две основни училища.

Кметът на Общината, г-н Валентин Атанасов, е уважаван от съгражданите си, заради своя професионализъм, компетентност, почтеност. Той е избран за втори мандат. С екипа си разработиха, спечелиха и успешно завършиха много регионални, национални и международни проекти за обогатяване на региона и за съхраняване и разпространяване на културноисторическото наследство като например, основни ремонти на поликлиника, два кино салона, две читалища, детските градини и площадки, водоснабдяване на две села, реконструиране и рехабилитиране на общинските пътища. Сега центърът на град Сливо поле е цветна градина с фонтани. Общината продължава да участва успешно в нови проекти по националните оперативни програми.

Ръководството на Общината се отнася с уважение към хората от третата възраст, като се старае да осигури условия за достоен начин на живот. За всичките 20 клуба на пенсионерите е осигурено ново обзавеждане, направени са основни ремонти на няколко клуба. Дейностите на пенсионерите са съсредоточени в няколко основни направления: социална, опазване на културноисторическото наследство на региона, участия в проекти, обединяване с бизнеса. Всичките дейности, организирани от Общинския съвет на пенсионерите, и участията в регионални, национални и много международни проекти, се подпомагат със средства, транспорт, хора, зали и др. от г-н Атанасов.

Координаторите доц. д-р Емилия Великова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, г-жа Кармен Щаделхофер от Института за обучение на хора от третата възраст към Университета в гр. Улм, Германия, и международната асоциация Дунавска мрежа за Европа ръководят участията на пенсионерите от Общината в повече от 10 международни проекта и посещението на немска правителствена делегация за обмяна на опит във връзка с успешното сътрудничеството на Общината и хората от третата възраст в областите обучение и етнически мир.

Пенсионери от Общината участват в международна инициатива за представяне културите на европейските държави чрез видео-конферентна връзка, която е създадена за емоционалното им подпомагане в условията на коронавирус.

За своята отговорна, последователна и успешна дейност като кмет на Община Сливо поле г-н Атанасов е награден от много различни организации: „Кмет на годината – 2017г.“, „Носител на Кристалния знак на Русенския университет“, „Кмет на годината – 2018г.“, „Най-добър социален партньор-кмет“, „Кмет на народа – 2019г.“, „Носител на плакет на РУ“, „Носител на плакет от Комисията за защита от дискриминация“ и много други.

От името на Общинския съвет на Съюза на пенсионерите пожелаваме на г-н Атанасов, екипа му и жителите на Община Сливо поле здраве и творческо вдъхновение.

Бог да Ви пази!
Веска Узунова
Председател на Съюза на пенсионерите, Община Сливо поле

Сподели:

Още новини от деня