Пенчо Милков

Общините са започнали с почистването на речните корита, на места не са отпуснати средства от държавата

Част от политиката на Община Русе е ежегодното да отделя средства, с които се почистват и продълбочават деретата в малките населени места, съобщи за БТА кметът на крайдунавския град Пенчо Милков.

Досега това е извършено в селата Николово, Долно Абланово и Басарбово, а тази година дейности ще има и в село Червена вода. В тези населени места от години деретата не са били почиствани и продълбочавани. Повечето се превръщат в локални сметища, където населението изхвърля битови отпадъци или отпадъци от земеделската дейност, което от своя страна създава опасност при обилните валежи, характерни за пролетния и есенния сезон, посочи Милков. По настояване на местната управа е извършено и удълбочаване на канала в местността „Моргуля“ в русенския квартал „Средна кула“ от ВиК дружеството.

Милков е разпоредил и преразглеждане на Плана за защита при бедствия на Община Русе в частта му, касаеща защитата от наводнения. Предвижда се привличането на експерти, които да изучат инфраструктурата на територията на общината и да дадат мнения и препоръки за подобряване на безопасността.

От областната управа в Русе съобщиха за БТА, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона. „Постоянно получаваме информация за нивото на реките и язовирите. Последната проверка, състояла се през април тази година, установи, че язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние. В нея са се включили представители на шест институции и на съответните общини. Не е констатирано изграждане на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното функциониране на водоемите“, обясниха от областната управа. 

Три от общо 14-те водоема са напълно източени и не работят. Захранването с питейна и битова вода в област Русе се осъществява посредством изградени кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез водоподаване от язовирите.

Сподели: