Общинските съветници на МК „БСП за България" с конкретни предложения към министър Юлиян Попов

Общинските съветници на МК „БСП за България“ с конкретни предложения към министър Юлиян Попов

Два конкретни въпроса отправи съветникът от МК „БСП за България“, Биляна Иванова, към министъра на околната среда и водите, Юлиян Попов, днес, по време на неговото двудневно посещение с работна група в Русе:

1.    В момента осредняването на стойностите на летливи органични съединения е на един час. Разглежда ли се въпросът за намаляване на този период на по-кратък?

2.    В правомощията на министъра на околната среда и водите е да определи територията на определена община за зона с ниски емисии. Обмисля ли се Русе да бъде такава? Това, което гражданите в момента усещат като миризми не е замърсяване по действащите норми, но при по-строги такива има възможност за предотвратяване на множество замърсявания и налагане на санкции.

Това се случи по време на среща на министъра с кмета на Община Русе, г-н Пенчо Милков, председателя на Общинския съвет, акад. Христо Белоев и съветници от всички групи в Общинския съвет.

И по двата въпроса беше констатирано съгласие от страна на министър Попов и екипа му, че е възможно да бъдат предприети необходимите нормативни изменения.

„Ние като граждани на града години наред се борим за по-чист въздух, а като съветници сме длъжни активно да работим на местно и национално ниво за конкретни реални действия. Радваме фактът, че срещаме разбиране и има чуваемост по въпроси, които многократно Община Русе, кметът Пенчо Милков и ние сме подавали и вече очакваме реализацията им.“, коментира Биляна Иванова

По време на двучасовите разговори бяха обсъдени основните проблемни области, свързани със замърсяването на въздуха на Русе. Министър Попов и неговият екип увериха, че се работи активно чрез работна група, за намиране на решения, свързани с промени в законодателната уредба, което ще помогне в борбата с миризмите в града и фините прахови частици.

В 18 ч. днес предстои и среща на министъра и екипа му с граждани на Русе в зала 1 на Община Русе.

Сподели: