герб лого

Общинските съветници от ГЕРБ в Русе: По-доброто бъдеще на гражданите на Община Русе можем да постигнем само с работа, дългосрочна визия и мисъл за утрешния ден

Декларация прочете Орлин Дяков, зам.-председател на групата на ПП ГЕРБ по време на днешната онлайн сесия. В нея се казва:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от общинските съветници на ПП ГЕРБ

Уважаеми г-н Милков,

Уважаеми колеги,

Налице са множество проблеми в града, които групата на ГЕРБ е констатирала и е поставила на дневен ред с питания през първата година от мандата, изказвания и конструктивни предложения до администрацията. За тях ние вече направихме своя отчет пред русенци и сега няма да се спираме подробно.

Но днес, повече от всякога, на дневен ред стои един проблем, който трябва да се назове открито. Липсата на инвестиции в нашия град. Да, в Русе през последната година, от началото на мандата инвестиции липсват, а за такива леко пожелателни намерения чуваме само от протоколните срещи на г-н Милков с посланици.

Една година само слушаме за какви ли не инвеститори, които ще дойдат в Русе, че и летище ще ни построят, но това няма как да се случи, когато бизнес климатът не е добър, а с действията си Общината по-скоро отблъсква, отколкото прави някакви усилия в посока да привлече свежи инвестиции. Факт е, че летището в Щръклево е изключително важно със стратегическата си позиция и с оглед изграждането на магистралата Русе-Велико Търново, тъй като само и единствено тогава ще може в Русе да се развият трите вида транспорт – речен, сухоземен и въздушен. Затова ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, ще продължим да настояваме да се намери инвеститор, който ще запази и ще развие Летище Русе, а няма да го използва за каквито и да било други цели. Именно това е бил и замисълът на държавата, когато през февруари 2015-та година го прехвърля на Общината и то става единственото общинско летище в България.

Вече не искаме да слушаме оправдания, г-н Милков. Ще кажете – пандемия е. Точно по-време на тази пандемия, държавата направи много за бизнеса. С всички мерки, които прие и не допусна фалити на много компании, които се възползваха от помощта на правителството. А Община Русе какви мерки предприе? Вдигна данъците, за да напълни хазната, сега предстои да повиши и наемите на бизнеса и неправителствените организации. Това са антимерки, които гражданите отчитат. В същото време днес на нашето внимание се предлага увеличаването на заплатата на кмета от 2100 на 3900 лева само за една година от мандата, както и увеличаване на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, респективно и на общинските съветници.  Категорично се обявяваме против подобни харчове, още повече когато те се случват необосновано и във време на здравна и икономическа криза.

Колко други пари отидоха на вятъра през тази една година, Вие най-добре знаете. Ако не, припомнете си само един пример от миналата година, когато три поредни месеца Община Русе харчеше двойно повече пари за електроенергия, тъй като я купуваше на цени на доставчик последна инстанция, заради „проспани“ срокове и непроведена обществена поръчка.

За мръсотията в Русе няма да говорим. За нея вие се оправдавате ежедневно пред медиите и във Фейсбук. Само че русенци не са свикнали на препълнени контейнери и няма да търпят дълго това. Тях не ги интересува с колко сте глобили частната фирма или врелите-некипели, че онлайн търговията, видите ли, била виновна за препълнените контейнери. Русенци искат като плащат по-високите данъци, които им наложихте, да им е чисто.

Ако Вие, г-н Милков не може да се справите с чистотата на Русе, не можете да привлечете инвестиции в нашия град и със запазването на стратегически за града ни обекти, на какво основание искате да се възнаградите със заплата колкото на един министър. Например като на министъра на спорта Красен Кралев, който заедно с Министерството на младежта и спорта може и да се окаже най-големият инвеститор в Русе през последната година. Сами може да сметнете колко милиона са вложени в спортната инфраструктура на област Русе, а инвестицията в спорт, несъмнено е инвестиция и в здраве.

Уважаеми г-н Милков,

Управлението на една Община е повече от скок с парашут и селфита във Фейсбук. По-доброто бъдеще на гражданите на Община Русе можем да постигнем само с работа, дългосрочна визия и мисъл за утрешния ден.

Благодаря за вниманието!

Сподели: