Общинските съветници от „Патриотите – ВМРО и Глас народен“ с предложение в Русе да има улица на името на Боян Петров

Време за прочитане: 3 мин.

Сред мотивите за обръщане именно към темата известни български алпинисти, несъмнено стоят добрите традиции, които има нашият град в този спорт, благодарение на спортното туристическо и природозащитно дружество „Академик“ към РУ „Ангел Кънчев“, както и на туристическо дружество „Приста“ Русе.

Три са имената на известни български деятели на този спорт, които патриотите-общински съветници предлагат на тях да бъдат именувани улици на територията на Община Русе.

Първият е Христо Проданов. Той е първият българин, стъпил на осемхилядник. Това е връх Лхотце, висок 8516 м, като прави това постижение през 1981 година. Три години по-късно, през 1984 година, Проданов успява да изкачи и първенеца на Планетата – връх Еверест. Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април същата година. Награден посмъртно с орден и почетно звание „Герой на Народна република България“. Общинските съветници от групата на патриотите предлагат на името на Христо Проданов да бъде преименувана улица, намираща се в близост до Източната промишлена зона. Тя започва от булевард „България“ и преминава покрай централния вход на ТЕЦ-Русе. Същата, в момента известна като „ТЕЦ-изток“, в предложението на общинските съветници-патриоти, да бъде преименувана на известния българин, първи стъпил на осемхилядник.

Следващият известен български алпинист, е Людмил Янков. Той е заслужил майстор на спорта. Занимава се с алпинизъм от 1976 година в дружество „Академик“, София. От 1979 година е част от националната гарнитура по алпинизъм, както и нещатен треньор на алпийския клуб в град Кюстендил. През 1982 година изкачва северната стена на връх Матерхорн, а година след това – връх Айгер. Сред покорените от него върхове са Гросглокнер, Чивета, Чима Овест, Чима Пиколисима, Елбрус, Ленин, Комунизъм и Корнажевска. Участва в ескпедициите „Лхотце 81“ и „Еверест 84“, при последната от които с невероятна скорост изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на „едни дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история за покоряване на Еверест няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм. Янков загива на 17 април 1988 година под връх Камилата в Рила. Патриотите предлагат улицата, водеща началото си от т.нар. „ТЕЦ-изток“ и преминаваща покрай западната ограда на ТЕЦ-Русе в южна посока, да бъде наименувана Людмил Янков.

Третият известен български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работил в Националния природонаучен музей при БАН в София, е Боян Петров. Той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, като те наброяват над 10. Също тай има най-много първи български изкачвания на осемхилядници, общо 4. Това са Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу. Изчезва в началото на май 2018 година при опит да изкачи връх Шима Пангма. „За Боян Петров може да се каже, че е истински пример на човек, отдал живота си за чиста природа“ – пишат в мотивите си общинските съветници от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“. В ж.к. „Здравец“ от улица „Околчица“ започва началото си неименувана алея. Същата преминава пред бл.85, като в последствие покрай оградата на ДГ „Здравец“, пресича ул. „Захари Стоянов“, след което преминава южно от оградата на регионалния учебен център на Агенция „Митници“, северно от бившата база на „Паркстрой“, северно от бл.76 и завършва в ул. „Юндола“. Същата да бъде наименувана Боян Петров, е записано в предложението на съветниците-патриоти.

Според общинските съветници от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“, в правомощията на Общинския съвет е да приема решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения, вилни зони, курорти и курортни местности и други обекти с общинско значение. Те подчертават, че на територията на Община Русе има немалко улици и алеи, които са без имена, което обстоятелство създава неудобство на хората, имащи недвижими имоти на такива места, а така също и за институции, комунални дружества и други.

Приемането на въпросното предложение от ОбС-Русе, би представлявало изключителен акт на зачитане на достиженията на трима от най-известните представители на алпийския спорт у нас, оставили изписани със златни букви имената си в родната, а и световна история.  

Сподели:

Още новини от деня