Общинският съветник Биляна Иванова: Достъпността на средата, в която живеем, се превърна в моя мисия

Общинският съветник Биляна Иванова: Достъпността на средата, в която живеем, се превърна в моя мисия

Достъпността на средата, в която живеем, се превърна в моя мисия, споделя общинският съветник от групата на местна коалиция „БСП за България“ /АБВ, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, ПД „Социалдемократи“, БДЦ/ в ОбС – Русе Биляна Иванова.

Като майка, която всеки ден се разхожда с бебешка количка из града, започнах да обръщам внимание на това доколко е достъпен градът ни за всички, които използват колички – детски, инвалидни, изобщо от всякакъв вид.

Това ме провокира през 2022 г. да се съглася да бъда член на работната група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна среда в Община Русе, добави тя.

А първият отчет по нея приехме на предходното заседание на Общински съвет – Русе. Но програма без бюджет е като рицар без сабя. Искаме да направим нещо, но без да отделим средства за това, просто няма как да стане, подчерта г-жа Иванова.

Това беше и причината да предложа на вчерашното заседание на Общинския съвет в бюджета на Община Русе за всяка година да бъдат определяни средства (за 2023г. да бъдат 20 000 лв.), които да служат за 🛠️ремонт на съществуващите тротоари и подстъпи към пътните платна, както и изграждането на нови такива, съобразени с нормативните изисквания за достъпност на градската среда.

Предложението ми вчера не беше прието от администрацията, заяви тя.

До приемането на Бюджет 2023 обаче ще работя по създаването на Фонд за достъпна градска среда, категорична бе г-жа Иванова.

Защото докато аз или съпругът ми можем да вдигнем количката на нашето дете, за да я пренесем през недостъпен участък от пътя, то хората с инвалидни колички не могат да направят това сами, без чужда помощ!

Сподели: