ивано иванов ГЕРБ

Общинският съветник от ГЕРБ Иван Иванов предлага спешни извънредни мерки срещу обезлюдяването на Русе

Общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ в ОбС – Русе Иван Иванов призова колегите си от всички групи в Общинския съвет и кметската администрация да обединят усилията си, интелектуалния си потенциал и волята се решаване на най-тежката криза за града – обезлюдяването и липсата на работна ръка, която реално да обезпечи бизнесинвестициите, към които Русе се стреми. Той поздрави всички, участвали в съставянето на бюджета, за усилията и резултата, като призна, че със сигурност всички предвидено ще доведе до това Русе да стане едно по-добро място за живеене, но това е „потушаване на малки пламъчета на фона на пожара, който ни залива”.

Налага се да си припомним, че Русе е намалял с 14 000 души за 10 години, каза Иван Иванов. Опитваме се да привличаме бизнес, а градът страда от липса на работна ръка на всяко ниво. В същия момент в Русе има над 17 000 трайно незаети жилища. Много фирми се принудиха да внасят работна ръка, да подсигуряват квартири и т.н.

Това е голям проблем!

И тъй като отчаяните времена изискват отчаяни мерки, аз призовавам всички нас общински съветници и администрацията да излезем със спешни мерки, с общи усилия и сериозно послание, които да бъдат заложени в следващия бюджет, каза Иван Иванов. Той припомни опита на Швейцария, Италия, Австрия, Германия и други, чийто опит за справяне с подобни кризи включва изгреждането на Гаранционни фондове, стипендии, привличане на млади хора, спациалисти, включително практиката имоти, общинска собственост, които са пустеещи, да се дават за символични суми срещу дългосрочен ангажимент към общината. „Със сигурност могат да се предприемат много мерки, но всичко това трябва да стане в спешен порядък, подчерта Иванов.
„Това, че продължаваме да неглежираме проблема със застаряването на населението и да си ровим главите в пясъка, уверявам ви, няма да ни помогне!”

Сподели: