Общинският съветник Станимир Станчев: Може ли без разрешение за строеж да се изграждат съоръжения в Лесопарка Липник

Може ли да има обществена поръчка за нещо, което вече се прави? Може ли без разрешение за строеж да се изграждат съоръжения в Лесопарка Липник, като се правят насипи от камъни по брега и във водата и се изливат фундаменти за мостово съоръжение, пита общинският съветник и съпредседател на местна коалиция СДС в ОбС – Русе Станимир Станчев.

Изглежда, че за кмета Пенчо Милков и екипа му всичко е възможно, а любимото на поколения русенци място за отдих се счита за бащиния. Влагат се материали, труд, техника – всичко това е чудесно, но ако се спазваха и законовите норми. Дейностите обаче се изпълняват без да има издадено разрешение за строеж и без да е пуснат протокол за откриване на строителна площадка, коментира съветникът.

Хем текат строителни дейности, изразходват се неясно колко и какви средства за насип за мостовото съоръжение, а в същото време обществената поръчка, препокриваща част от строително-монтажните работи, не е финализирана. Договор няма, разрешително за строеж няма, но строителните дейности са започнали преди месец, подчерта г-н Станчев.

С питането ми до общинския съвет миналия месец успях да стопирам строителните дейности по изграждането на моста. Изведнъж камъните бяха премахнати, а малко след това зам.-кметът Магдалина Илиева обясни пред медиите, че те вече били изпълнили предназначението си, отбеляза той.

Много съвпадения, много въпросителни, но едно е ясно – отвсякъде прозора незаконосъобразност.

Няма как да има състезание, да има прозрачност и публичност за нещо, което вече се изгражда. Законът е категоричен: Това не може да се случи, тъй като основните принципи в Закона за обществените поръчки са публичност, прозрачност и състезателно начало. Не само че е недопустимо и незаконосъобразно, но се ощетява финансово и община Русе, като се извършва двойно финансиране на този строеж, категоричен бе Станимир Станчев.

Сподели: