Общински младежки дом – Русе предлага безплатно психологическо консултиране за младежи и родители

ОМД лого

Общински младежки дом – Русе предлага безплатно психологическо консултиране за младежи и родители. Това е единственото място извън училищната среда, където могат младите хора при проблеми да се обърнат към специалист.

Психологът в младежкия дом Веселина Тончева споделя:

„След пандемията и стреса, който е натрупан сред обществото, неминуемо дава отражение и на крехката психика при младите хора. Двете години затваряне в интернет средата, войната в Украйна, големите земетресения, намаленото живо общуване дава своите резултати. Младите хора като че ли се отдръпват и затварят. Все по – често се чува:” Никой не ме разбира”, „Не мога да говоря с връстници си, нямаме какво да си кажем! „Предпочитам да стоя сам, отколкото да слушам глупости!”,”Никого не мога да понасям!”.

Определя като феномен заявката на младежи за психологическа подкрепа, които молят родителите си да им осигурят такава помощ. Впечатление прави, че повечето от тези младежи не престояват дълго време в социалните мрежи, а четат книги. Не ги удовлетворява празнословието, а са в едно търсене на „смисъла”, объркани и неразбрани от своите връстници, и достатъчно интелигентни да излязат от социалните медии, но останали леко самотни. Това, което е успокоително, че все по-вече деца се оттеглят от „големият хаос” на думите в интернет пространството и си правят както казват:”почивка от социалните мрежи”.

„За голямо съжаление, явно възрастните не осъзнават пораженията, които нанесоха медиите върху децата, сякаш забравиха, че и те имат нужда да говорят и да бъдат чути, да бъдат успокоени, че екрана не заменя ролята на Големите . Много младежи споделиха, че в началото на войната са били уплашени, някой казваха, че имат усещането, че техният свят се срива. Трудно е за млад човек да се справи сам пред това напрежение, което остава след всички стресиращи събития, защото това напрежение ограбва техните мечти. Най-важно в младостта са мечтите, плановете за доброто, желанието да промениш света, тези стремежи не бива да се спират, трябва да са подкрепени.“, споделя още психолога.

Специалистите в Общински младежки дом- Русе подкрепят младостта, като предоставят пространство за споделяне, за творчество и изобретения, където всеки млад човек и неговите родители са добре дошли!

Сподели: