УМБАЛ „Медика Русе“ отбеляза Световния ден на зрението с детски очни прегледи

„Общински пазари”, УМБАЛ „Медика Русе“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и БЧК със съвместна инициатива по повод Световния ден на зрението

Виж ме е съвместна инициатива на „Общински пазари” – Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – гр. Русе и БЧК – Русе във връзка със Световния ден на зрението.

Световният ден на зрението е международна инициатива, провеждана всяка година през втория четвъртък на месец октомври. Това е ден, посветен на проблемите на зрителните увреждания и предотвратимата слепота. Според Министерството на здравеопазването 80 процента от загубата на зрение в света е предотвратима – може да бъде избегната или излекувана. Това подтиква четирите организации да проведат съвместна инициатива за профилактика, превенция и засилване на общественото съзнание относно проблемите на очното здраве.

В интервала между 11 и 13 часа на 18.10.2018 г. /четвъртък/ на площада на Централния Общински пазар ще имате възможност да се срещнете лекар – офталмолог от отделение по Очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“, който ще тества зрителната острота на всеки желаещ. Тази година вниманието на лечебното заведение е фокусирано върху здравето на очите и профилактиката на техните заболявания при всички групи от населението. На Световния ден на зрението 36 пенсионери от гр. Две могили преминаха очни прегледи, а чрез кампанията „Виж ме“ лекарите ще достигнат и до населението на средна възраст.
Освен подсигуряването на терен и всички необходими материали за провеждането на мероприятието, домакините от „Общински пазари” – Русе са предвидили и вкусен подарък, за всеки проявил интерес съм инициативата.

За какво ни е добро зрение, ако не виждаме доброто и красивото във всичките му измерения. Своят поглед на тема „Виж ме“ ще представят чрез рисунки ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – гр. Русе. В изнесено ателие децата ще пресъздадат не само окото, като част от човешкото тяло, но и това какви усещания получаваме чрез зрението, какво чувстваме, какво виждаме и какво възприемаме. Диалогът между поколенията ще се осъществи и чрез инициативата на БЧК – Русе за промотиране на новооткритият Ресурсен център за подкрепа на възрастните хора. Често хората в края на своят житейски път стават невидими за околните, извън полезрението. Идеята на доброволците (65+) на БЧК – Русе е да са полезни като „Възрастни помагат на възрастни“, а защо не и да привлекат вниманието на младото поколение към проблемите на хората, достигнали есента в своя живот.

Сподели: