Общински съветник от ПП "Възраждане" сигнализира кмета за състоянието на барелефа на Вапцаров

Общински съветник от ПП „Възраждане“ сигнализира кмета за състоянието на барелефа на Вапцаров

Барелефът на Никола Вапцаров, който се намира върху стената на блок ,,Червен‘‘ е в много лошо състояние, както се вижда от снимката. Това съобщи днес общинският съветник от ПП „Възраждане“ в Русе Дилян Саманджиев. Сигнал е подаден до кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Проведен е разговор с живущи, които живеят във входа, където се намира барелефа и те споделиха, че този барелеф е наследство, ако може да се каже така, от детската градина, която е била зачислена към закрито вече предприятие. В Русе втори такъв барелеф няма и той е уникален за нашият град. Сигурен съм, че Община Русе ще се погрижи за барелефа, а може би, като цяло и може да го демонтира и постави на по-видно място, за да се запази историческата памет на този български писател. Впрочем, самият Вапцаров е прекарал 15 месеца стаж в Русе, за да поддържа плавателните съдове на Дунавската полицейска служба, която е основоположник на българският флот, преди да се премести във Варна.

Смятам, че всеки общински съветник, а и гражданин, трябва да подава сигнали за нередности, за да може дадената институция да реагира. Този артефакт е единствен в нашият град и затова е уникален. За мен е редно да се демонтира от стената на блока, понеже се вижда какъв е резултата и да се постави на по-централно място. Дали в Парка на младежта, дали на центъра, това решение ще го вземе дадената административна структура, но определено барелефа трябва да се показва и вижда повече. Странното е, че като разговарях с живущ от входа, сподели, че барелефът е в това състояние повече от 10 години и на никой не му правило впечатление. Трябва да си пазим културните паметници, независимо от кой исторически период, каза общинския съветник Дилян Саманджиев.

Сподели:

Още новини от деня