община бяла

Общински съвет – Бяла прие решение срещу закриването на РС – Бяла и преобразуването му в териториално отделение на РС – Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Общински съвет – Бяла прие решение по време на извънредното си заседание сега срещу закриването на РС – Бяла и преобразуването му в териториално подразделение на Районен съд – Русе. Докладната записка представи кметът на Община Бяла Димитър Славов. Съветниците изразиха несъгласието си с модел 4 за реформа на съдебната карта, изготвен от Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев – членове на ВСС и координатори по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ по Оперативна програма „Добро управление“.

Те настояват неприемането му или променянето му, така че Районен съд – Бяла да се запази. Решението ще се изпрати на редица компетентни органи.

„Ние ще честваме 130 години град! Вместо да си гледаме празниците виждате с какви неща трябва да се занимаваме“, заяви кметът. Съдът съществува от 1878 година.

Населението е предимно селско и застаряващо, стана ясно от експозето. Създават се затруднения за населението за правораздаването. В Бяла има Държавна психиатрична болница, което предполага голям брой дела по Закона за здраве и налагането на принудителните медицински мерки. В Бяла е и МБАЛ „Ю. Вревска“, където също има дела. Освен това има редица правни спорове, които трябва да се решават в съда – делби и пр.

Според кмета има абсурден момент, че ще се икономиса. Двама са местните съдии, а двама от Русе пътуват. Негативно е отношението на местната общност. Гражданите са крайно възмутени и шокирани, посочи той.

Притеснително е, че моделът няма да постигне целите си и не е подложен на публично обсъждане с местната общност, отбеляза кметът.

Съборена е старата сграда на съда и предстои изграждането на нова, коментира кметът.

Сподели:

Още новини от деня