изгорял надпис 1 300 години България Стърмен

Общински съвет – Бяла гласува за почистване на терена и възстановяване на надпис, създаден в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава

Докладна записка относно даване на съгласие за почистване на поземлен имот с
идентификатор 70130.42.48 по КККР на с. Стърмен, общ. Бяла, обл. Русе от обгоряла
дървесна и храстовидна растителност внесе в деловодството на Общинския съвет кметът на Община Бяла Димитър Славов. Той предложи, а общинските съветници гласуваха по време на редовното заседание този следобед това да стане във връзка с възстановяване на надпис, създаден в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Пожар в землището на село Стърмен /община Бяла/ избухна в следобедните часове на 1 октомври 2023 година. Горя смесена гора близо до емблематичния надпис „1300 години“, който също бе сериозно засегнат.

Ето какво казаха по този случай от „Гората.бг“: Kрасивите борове и другите дървета, които оформяха надписа „1300“ като символ на 1300 години България, засадени през 1981 г., изгоряха!

Ние изразяваме желание да финансираме възстановяването на този символ, на същото или близко място, като ще направим необходимото да стане и по-красиво от преди!

Готови сме да осигурим средства, доброволен и професионален труд, както и последваща грижа, още следващите дни ще се свържем с институциите.

Не може да се засажда незабавно след пожар, не е правилно, понякога е нужно да се изчака 1-2 години, но колкото и време да е нужно, ние сме готови да възстановим тази гора!

И ще я възстановим, за да отправим послание, че въпреки трудностите, България ще пребъде!

Общинският съветник Васил Кърчев предложи преди малко Община Бяла да обяви банкови сметки, където да набира дарения, вместо с това да се занимават физически лица или неправителствени организации, още повече, че самата Община се ангажира сериозно с решаването на проблема.

Сподели: