Общият път в изкуството

Общият път в изкуството

Време за прочитане: 3 мин.

В поредица от публикации ще ви срещнем с творби на фамилии художници и потомствени автори от фонда на Художествена галерия – Русе.

Днес представяме русенските художници Марко Монев, Василка Монева, Диляна Монева.

Името на Марко Монев се свързва с утвърдилата се през 70-те години на 20 век група на русенските художници. Работи във всички жанрове. В българското изкуство остава основно като майстор на живописния пейзаж. В творчеството му се открояват три водещи теми – на първо място градът (Русе със старинната си архитектура, Париж, Петербург, Варшава), следват водата (река Дунав и морето) и селските мотиви и природни терени. Пейзажът, с характерния за автора втори план, показва връзката на художника с обкръжаващия го свят. Със своята чувствителност и възглед за жанра, Марко Монев насища работите си с една особена поетичност, съзерцателност и лека носталгичност. В картините му отсъстват агресивните ярки цветове, гамите са приглушени. Живописното наследство на художника включва също интериори, както и портрети на негови близки.

През годините Василка Монева се превръща в един от изявените представители на русенската живописна школа. Характерни теми и сюжети в творчеството ѝ са градските интериори, натюрморти, фигурални композиции, морето. Но безспорно е майсторството на художничката в областта на интериора. В картините виждаме характерните за нея плетени столове, с преметнати раирани материи, вази с цветя, глинени съдове, плодове. Цветовата гама варира от ярки колоритни решения до монохромни съчетания. С артистизъм, непринуденост и неуморност създава творбите си. Водещи са емоциите и чувствата, затова картините са изпълнени с живот и настроение. Художничката продължава да търси и да се усъвършенства, а за рисуваните през последните години работи казва: „Правя ги за собствен кеф“. Стилът на Василка Монева е лесно разпознаваем, тя е една от запомнящите се жени-художнички на нашето съвремие.

Дъщерите на Марко и Василка Моневи – Мона и Диляна, наследяват артистичните заложби на своите родители. Занимават се с живопис. Във фонда на галерията има творби само на Диляна Монева. Тя рисува морето край Балчик, подобно на баща си преоткрива красотата на село Острица, където спомените я отвеждат към семейната къща, през годините превърнала се в място за срещи с приятели и художници. Рисува портрети и композиции с фолклорни елементи.

Марко МоневРоден на 21 януари 1939 г. в с. Гостиля, Плевенско. След 9 септември 1944 г. живее с родителите си в Димитровград, а през 1959 г. семейството се мести в Русе. Там Марко Монев се записва в курса по рисуване на Димитър Атанасов. През 1962 г. решава да се занимава само с рисуване и става художник на свободна практика. През 1964 г. е първото му участие в окръжна изложба. Марко Монев специализира в Париж през 1977 и същата година прави две изложби – в Българския културен институт в Берлин и в галерия „България”, Пловдив. След 1989 той показва своите произведения в галерии в София и в Пловдив.

Василка МоневаВасилка Иванова Монева е родена на 14 март 1945 г. в Русе. През 1963-1966 г. учи аранжорство в Техникума за художествени занаяти в София. Една година работи като куклоконструктор в Русенския куклен театър. От 1967 г. датира активното й творчество в групата на русенските художници. През 1971 г. е приета за член на Съюза на българските художници. Специализира в Cité Internationale des Arts през 1977 г. Автор на редица самостоятелни изложби в България, Германия, Унгария. Показва още в Париж, Ню Йорк, Берлин, Будапеща, Пекин, Атина, Москва, Рига, Братислава, Букурещ, Мадрид, Барселона, Токио, Потсдам, Виши, Кьолн, Баден. Носителка на наградите: „Русе“ (2005) и голямата награда от Биеналето на малките форми, Плевен (2004), награда за живопис на Алианс България (2008), “Златен век“ (2012) и награда на биенале “Приятели на морето“ (2012).

Диляна МоневаРодена 1967 г. Работи в областта на живописта.

Марко Монев (1939 – 2004)
Монмартър, 1977 – м.б., фазер, 88х80, инв. № 999
Фонд на ХГ – Русе

Марко Монев (1939 – 2004)
Русенски покриви, 1980 – м.б., пл., 75х90, инв. № 1165
Фонд на ХГ – Русе
Сподели:

Още новини от деня