Общият път в изкуството

Общият път в изкуството

Време за прочитане: 3 мин.
Общият път в изкуството

В поредица от публикации ще ви срещнем с творби на фамилии художници и потомствени автори от фонда на Художествена галерия – Русе.

Днес представяме Светлин Русев и Лиляна Русева.

Светлин Русев е живописец и общественик. Творчеството му се отличава с широк обхват на теми и сюжети. Рисува пейзажи, интериори. Създава портрети на родители, близки и приятели, известни личности. Образите са вглъбени, авторът винаги успява да разкрие сложната душевност на портретувания и дълбочината на емоционалното състояние. За своята работа казва: „Всъщност всичко, което съм правил, носи тази характеристика на размисъл. Много хора ме питат: защо всички, изобразени от теб, са тъжни, а аз им казвам: човек, който мисли, не може да е весел“. Въпреки противоречивите оценки за неговия житейски и творчески път, Светлин Русев успява да се извиси духовно и работи неуморно до последния си дъх.

По-долу споделяме мисли на автора в последното му интервю пред Валерия Велева, публикувано на 10 януари 2017 г.

„Художникът, когато се реализира като художник, независимо от цената на усилията, и всички естествени и неестествени препятствия — нищо не губи! Това му е съдбата – избор, който сам е направил за себе си, с всички рискове и изпитания. Надпреварата с времето е задължителна, независимо от осъзнаването, че то винаги е пред нас. Но уловеният миг е достатъчен да оправдае илюзиите и „гоненето на вятъра”.

„Завистта отдавна съм оставил на отглеждане при самите завистници. Кой и защо завижда – е отрова, която трови собствените си производители. Нашият занаят има нужда от чисти стимули — завистта е извън тях.“

„Безсмислена е „играта на багри и цветове”, ако в сърцевината си картината не носи енергията и чистотата на един друг, по-възвисен духовен свят. Всъщност това, не външното майсторство определя трайния духовен живот на картината във времето. Едни произведения остават само във времето си, други живеят в пространството със свое време, наречено вечност. Това е и надеждата, и илюзията, че светът на картината започва над нейните външни привидности и носи частици от душата на художника.“

Живописта на Лиляна Русева може да се обясни с една дума – изящност. Художничката рисува това, което обича и познава. Творбите й внасят чувство на вглъбеност, спокойствие, финес, съответстващи на самата нея като човек, според познавалите я приживе. Във фонда на галерията авторката е представена основно с портрети и голи тела. Портретите са на близки за нея хора. Голите женски тела са жанрова серия, която започва да разработва още от началото на 70-те години. В творчеството ѝ много рядко присъстват мъжки образи. Гамата в платната е сдържана и приглушена, там отсъстват ярките цветове и контрасти. Благодарение на това живописта „звучи условно и абстрактно – като музика. Картините излъчват особена седефена светлина, която ги озарява отвътре…“ (Ивайло Мирчев).

Светлин Русев е роден през 1933 г. в с. Върбица, Плевенско. Завършва живопис през 1959 г. в НХА при проф. Дечко Узунов. В периода 1973-1985 г. е председател на СБХ. Това е период на изключително отваряне на българското изобразително изкуство към европейските тенденции. Между 1982-84 г. е първи зам. председател на Комитета за култура. От 2003 г. е действителен член на БАН. Личност с изключителна обществена рефлексия и активност. Зад гърба си има огромен брой самостоятелни изложби у нас и в чужбина, член е на много артистични академии по света, член на Есенния салон в Париж и фондация „Ника-кай“ в Токио. Светлин Русев е сред най-големите български колекционери и в София за почитателите на изкуството е отворена неговата галерия-ателие. Авторът умира през 2018 г.

Лиляна Русева – съпруга на академик Светлин Русев – е родена на 6 април 1932 година в Русе, умира на 31 май 2009. Завършва специалност Илюстрация в Националната художествена академия при проф. Илия Бешков (1959). От 1983 година е преподавател в Академията. Член е на Съюза на българските художници. Лиляна Русева твори в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. Участва в редица изложби и експозиции у нас и в чужбина. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и градските галерии в страната.

Сподели:

Още новини от деня